Schandaal rondom Gemina raakt hart establishment Italië

ROME, 9 OKT. In een financieel schandaal dat de top van het Italiaanse economische establishment raakt, is de Milanese justitie zaterdag een onderzoek begonnen tegen tien topmanagers die betrokken zijn bij de holding Gemina. Zij worden verdacht van een kolossale fraude.

Het optreden van de justitie en de vermoedens van malversaties zetten grote vraagtekens bij de haalbaarheid van de geplande fusie tussen Gemina en de agrochemische Ferruzzi-groep, die zou resulteren in de tweede particuliere groep van Italië. In Gemina werken vrijwel alle belangrijke bedrijven van Italië samen, onder regie van de handelsbank Mediobanca.

De Consob, de Milanese beurscommissie, heeft vanmorgen voor onbepaalde tijd de handel in gewone- en spaaraandelen Gemina opgeschort. Tot de verdachten behoren Giampiero Pesenti, de president van Gemina, en Francesco Paolo Mattioli, vice-president van Gemina en als administratief directeur de derde man van de Fiat-groep.

Centraal staan de onverwacht grote verliezen van de mediagroep Rizzoli-Corriere della Sera (RCS), die wordt gecontroleerd door Gemina. In maart kondigde deze een verlies over 1994 aan van 430 miljard lire, bijna 430 miljoen gulden. Voor de eerste helft van dit jaar komt daar een verlies bij van 276 miljard lire. Ook de moederholding Gemina kwam hierdoor in de rode cijfers. In de boeken was daarvóór niets terug te vinden van problemen. RCS geeft onder andere het gezaghebbende en economisch gezonde dagblad Corriere della Sera uit.

Officier van justitie Francesco Greco, lid van de anti-corruptiegroep in Milaan, vindt deze verliezen, ongeveer twintig procent van de omzet, ongeloofwaardig hoog. Hij vermoedt dat er in het verliezen fraude is gepleegd met de boeken om de financiële problemen verborgen te houden. Op de lijst van verdachten staan een aantal managers en ex-managers van RCS. De onlangs benoemde president van RCS, oud-minister van cultuur Alberto Ronchey, wil volgens de Italiaanse pers het komende jaarverslag niet tekenen uit angst dat de werkelijke verliezen nog groter zijn.

Zaterdag zijn ingevallen gedaan op de kantoren van Gemina, RCS, een aantal verwante bedrijven en bij de accountantfirma's Arthur Andersen en Coopers & Lybrand. Arthur Andersen heeft tot eind vorig jaar de boeken van RCS goedgekeurd. Ronchey heeft begin dit jaar de hulp ingeroepen van Coopers & Lybrand.

De holding Gemina, waarin Fiat en Mediobanca een dominerende rol hebben, geldt als de salotto buono van de Italiaanse economie. Hierin zijn ook Pirelli (banden en kabels), Ilalcementi (bouw), Generali (verzekeringen) en SMI (staal) vertegenwoordigd.

De twijfels aan de ware financiële situatie van RCS en daarmee van Gemina, dat een belang heeft van 93 procent in RCS, zetten de geplande fusie met Ferruzzi op losse schroeven. Het fusieplan, een verkapte overname door Gemina, bestaat uit een ingewikkelde aandelenruil. De waarde van de aandelen had volgende week moeten worden vastgesteld. Dat zal vrijwel zeker worden uitgesteld.

Door de fusie zou een nieuwe groep worden geschapen, SuperGemina gedoopt, die in één klap het tweede particuliere bedrijf van het land zou worden. Het belangrijkste onderdeel ervan is de agrochemische Montedison groep. SuperGemina zou dertig procent daarvan gaan controleren.

    • Marc Leijendekker