President van Japanse Daiwa Bank treedt af

TOKIO, 9 OKT. De president van de Japanse Daiwa Bank, Akira Fujita, treedt af wegens de frauduleuze handel bij het filiaal van de bank in New York. De fraude bezorgde de bank een verlies van 1,1 miljard dollar. Dit heeft voorzitter Sumio Abakawa vandaag op het hoofdkantoor in Osaka bekend gemaakt. Fujita zal als adviseur aan de bank verbonden blijven.

Behalve Fujita treden vice-president Kenji Yasui en directeur Hiroyuki Yamaji, verantwoordelijk voor buitenlandse activiteiten, beiden af. De voorzitter van de Daiwa Bank, Sumio Abekawa, zal tot maart in functie blijven. Hij zal naar verwachting deze tijd benutten om de bedrijfsvoering van de bank op orde te brengen.

Daiwa heeft vandaag erkend dat verscheidene medewerkers van de bank bij het verlies zijn betrokken. Bij het bekend maken van het verlies, eind september, had de bank de schuld nog geheel toegeschreven aan één handelaar van het kantoor in New York. Deze handelaar, Toshihide Iguchi, is inmiddels ontslagen en in de Verenigde Staten in arrest. Daiwa zal het kantoor in New York sluiten, zo maakte zij vandaag bekend.

Voorzitter Abekawa heeft wegens het in opspraak raken van de bank vorige week zijn functies neergelegd als vice-president van de kamer van koophandel van Osaka en als voorzitter van de nieuwe internationale luchthaven van Osaka. Abekawa speelt een belangrijke rol in het zakenleven van Osaka waar het hoofdkantoor van de bank is gevestigd. Hij was een van de drijvende krachten achter de bouw van het vorig jaar geopende vliegveld dat wegens ruimtegebrek op een kunstmatig eiland in de baai van Osaka is gebouwd.

    • Hans van der Lugt