Palestijnse vrouwen weigeren vrijheid bij wijze van protest

TEL AVIV, 9 OKT. Meer dan twintig vrouwelijke Palestijnse gevangenen hebben zich gisteren verzet tegen hun vrijlating krachtens het op 28 september in Washington getekende Israelisch-Palestijnse akkoord uit solidariteit met vier Palestijnse vrouwen die geen amnestie hebben gekregen. Slechts één vrouwelijke gevangene kwam gisteren vrij, de 18-jarige Bashayia Abu Laban, die in 1992 tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het neersteken van een politieagent in Jeruzalem.

De 'staking' van de vrouwelijke Palestijnse gevangenen kan zich volgens Palestijnse bronnen deze week uitbreiden tot de meer dan duizend mannen die eveneens in vrijheid moeten worden gesteld.

Aangezien Israel Oost-Jeruzalem als een integraal deel beschouwt van de joodse staat, heeft president Weizman de bevoegdheid te beslissen over het verlenen van gratie aan Palestijnse inwoners van dit in 1967 geannexeerde stadsdeel. De weigering van Weizman om vrouwen uit Oost-Jeruzalem met “joods bloed aan de handen” gratie te verlenen, heeft het Palestijnse vertrouwen in de Israelische bereidheid om het vredesproces zorgvuldig uit te voeren op de proef gesteld. De Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, is ziedend dat Weizman hem ten opzichte van Yasser Arafat in een onmogelijke situatie heeft gemanoeuvreerd. Peres heeft in Taba ingestemd met het dringende verzoek van de Palestijnse leider om “terwille van de Arabische eer” alle vrouwelijke Palestijnse gevangenen als gebaar van verzoening vrij te laten.

Toch is een onderhoud tussen Arafat en Peres zaterdagavond in Eres niet vastgelopen op deze emotionele kwestie. Beide mannen spraken uitvoerig over het tijdschema van de terugtrekking van de Israelische troepen uit de Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever, Palestijnse verkiezingen (hoogstwaarschijnlijk op 20 januari 1996) en de overdracht van bestuursbevoegdheden. Volgens Peres kan de ontruiming van zes Palestijnse steden voor eind december worden voltooid. Maar in Hebron zal dat pas in maart kunnen gebeuren.

Premier Rabin heeft zijn fiat gegeven aan een bezoek van vier leiders van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas uit Gaza aan Soedan, om Hamas-leiders daar te overreden een vergelijk met de PLO aan te gaan om de terreur tegen het vredesproces (voorlopig) te staken. Alvorens naar Soedan te vertrekken hadden deze Hamas-leiders een onderhoud met sjeik Yassin, de verlamde Hamas-leider uit Gaza die reeds enkele jaren door Israel wordt vastgehouden. Gisteren stelde Arafat de eerder gearresteerde Hamas-leider dr. Mahmoud Zahhar uit Gaza als teken van goede wil op vrije voeten. Uit vrees voor Palestijnse aanslagen in Israel heeft de regering-Rabin de afgrendeling van Gaza en de Westelijke Jordaanoever tot morgen verlengd.