Dit is een artikel uit het NRC-archief

Leven

MARCO BORSATO OVER Het gevoel als mens

Marco Borsato. Als Geen Ander (Polydor 529 119-2).

“Sommige van mijn teksten zijn heel poëtisch, heel vrij. Als ik zing: 'Kan iemand mij vertellen wanneer de schutter rust/ wanneer de boog zich mag ontspannen, zijn pijl het laatste doelwit kust', dan is dat misschien niet direct te begrijpen. Maar iedereen kan zelf invullen wat het betekent en het op zijn eigen levenservaring weerspiegelen. Dat is het mooie van muziek.”

Marco Borsato (28) had al drie Italiaanstalige cd's opgenomen toen hij vorig jaar zijn eerste Nederlandse single uitbracht. Dromen Zijn Bedrog werd zijn doorbraak, de single stond dertien weken op nummer één van de hitparade - een prestatie waarmee hij in het Guinness Book Of Records is opgenomen. De cd Marco, waarvoor hij vorige week een Edison kreeg toegekend, haalde driemaal platina. Ook voor zijn Nederlandstalige nummers gebruikt Borsato vaak de melodie van Italiaanse songs, maar de teksten schrijft hij zelf, samen met een aantal van zijn muzikanten. Zojuist verscheen zijn vijfde cd, Als Geen Ander, met daarop vorsende teksten over de liefde, het (niet kunnen) uiten van gevoelens en de zin naar vrijheid.

“Het vorige album had een grotere diversiteit aan onderwerpen. Er was een nummer over een concentratiekamp, een ander liedje ging over het wel en wee van de wereld. Maar op mijn nieuwe plaat gaat het over het gevoel als mens, over de emoties die je doormaakt. Ik denk dat dat heeft te maken met een bepaalde periode van mijn leven waar ik in zit.

“Mijn teksten ontstaan in samenspraak met de muzikanten. Ik kom met een tekstidee of een bepaald gevoel, bijvoorbeeld het zou mooi zijn de vriendschap tussen twee vrienden te bespreken, zonder dat je het over een relatie hebt. Gewoon twee vrienden met alle ups en downs en de voor- en nadelen; dat in een liedje proberen samen te pakken. Of over een vrouw die in verwachting is, prachtig, hoe die zich voelt, en hoe voelt een man zich nou als hij daarmee bezig is. Dat soort dingen, dat vind ik leuk.

“Kijk, ik praat makkelijk over dingen, dat heb ik moeten leren hoor, maar ik gooi dingen die ik denk, er redelijk makkelijk uit. Maar in het liedje Niemand leef ik me in in een ander persoon die dat helemaal niet wil en kan. Want als je je gevoelens uitspreekt moet je een stukje van jezelf weggeven en dan loop je ook het risico te worden gekwetst.

“In het Italiaans zijn al dat soort emoties en passie in teksten geoorloofd, in het Nederlands moet je er mee oppassen. Je moet het doseren, als het er dik bovenop ligt, dan noemt men het hier 'vals sentiment'. Dat maakt het moeilijk om Nederlandstalige teksten aanvaardbaar te maken. Maar al die emoties, ik vind het lekker. En gelukkig kan en mag het weer en er blijkt ook nog een markt voor te zijn.

“Het succes van het afgelopen jaar is natuurlijk fantastisch geweest. Als je ziet wat voor post ik krijg, dat is buitensporig. Je levert natuurlijk wel een brokje privé-leven in, maar dat weet je van tevoren. Bij mijn huis in de buurt van Alkmaar staan iedere dag mensen voor de deur. En als je ziet wat ik opgestuurd krijg, wat voor excentrieke dingen. Foto's van vrouwen met ontblote bovenlijven. Heel apart. Hoe succesvoller ik word, des te extremer het lijkt te worden. Ik krijg complete beha's toegestuurd. Ja, wat ik daar nou mee moet?”