Longo met speels gemak wereldkampioen

Met speels gemak heeft Jeannie Longo zaterdagmorgen de wereldtitel op de weg bij de vrouwen veroverd. De Française nam nog juist de moeite haar handen op te steken, toen ze in Duitama als eerste over de streep reed. Haar landgenote Catherine Marshal kwam ruim een halve minuut later binnen. Edita Pucinskaite werd derde.

De 36-jarige Longo had afgelopen woensdag al de individuele tijdrit gewonnen. Zaterdag won ze haar tiende wereldtitel. Sinds Leontien van Moorsel niet meer op het hoogste niveau fietst, is Longo gespeend van serieuze concurrentie. Na de WK-zege kondigde ze aan haar eigen wereldrecord te willen aanvallen in Bogotà.

De Nederlandse vrouwen stelden teleur op het zware parcours. Elsbeth Vink was met een 36ste plaats de beste Oranje-rijdster. Evenals haar landgenotes wist Vink zich niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Voor bondscoach Piet Hoekstra waren de resultaten een bittere pil. Vooraf had hij verklaard “monddood” te zullen zijn als geen enkele deelneemster zich voor Atlanta zou kwalificeren. Na afloop van de race in Duitama had hij dan ook weinig te zeggen. “Ik moet helaas constateren dat we niet beter kunnen, maar ik weet niet of ik me dat zelf erg moet aantrekken. Het begint allemaal bij de jeugd. Daar moet serieus aan gewerkt worden.”