Let op wijnkeuze Kamerleden VVD

Alles is politiek, dus ook de wijnkeuze in het restaurant van de Tweede Kamer. Een beslissing van het Kamerrestaurant om het aanbod van huiswijnen te verbreden door behalve Franse vignobles ook Australische wijnen te schenken, is inmiddels een serieuze kwestie geworden waarover het presidium van de Tweede Kamer zich gaat buigen.

Aanleiding vormen berichten als zou dat deze verbreding politiek geïnspireerd zijn. Volgens het VVD-Kamerlid Frans Weisglas, lid van dat presidium, zou zijn collega VVD-Kamerlid Anne Lize van der Stoel aan het hoofd van het restaurantbedrijf gevraagd hebben de Franse wijnen te vervangen door Australische. Tegenover Weisglas had ze haar verzoek gemotiveerd met de stelling dat ze de Franse wijn niet lekker vond.

Maar die motivering had Weisglas met een korrel zout genomen. Hij had namelijk van hetzelfde hoofd restaurantbedrijf vernomen dat het Van der Stoel om politiek te doen was geweest. Van der Stoel zou de restaurantmanager gevraagd hebben Franse wijnen te boycotten met het oog op de atoomproeven in de Stille Oceaan. En het is nu eenmaal regel dat zulke politieke acties aan het presidium gemeld dienen te worden, zegt Weisglas.

Het hoofd restaurantbedrijf, Ilse Roeland, ontkent echter dat Van der Stoel haar verzoek een politieke bijbedoeling heeft gegeven. “Net als andere Kamerleden heeft Van der Stoel gevraagd of er naast de Franse wijn ook niet eens een andere wijn op de kaart kan. Dat de Côtes du Rhone een beetje tegenvalt, daar kan ik wel inkomen, dus we hebben er een Australische naast gezet. Maar we houden gewoon ook onze Franse wijn en Franse kaasjes.”

Het wordt de komende dagen opletten welke VVD'ers in het Kamerrestaurant een Australische en welke een Franse fles opentrekken.

    • Kees Versteegh