Koning kijkt toe hoe kroonprins naar titel fietst

DUITAMA, 9 OKT. De koning keek toe hoe zijn kroonprins naar de wereldtitel fietste. De manier waarop de Spaanse wielerfavoriet Miguel Indurain in de remmen kneep op het moment dat zijn teamgenoot Abraham Olano een demarrage plaatste, getuigde niet alleen van perfect ploegenspel maar ook van een ongekende sportiviteit. Olano won ondanks een lekke band in de laatste kilometers. Hij is de eerste Spaanse professional die de regenboogtrui veroverde. Indurain werd tweede en juichte alsof hij zelf gewonnen had.

De Spaanse hegemonie in het Colombiaanse Duitama kon niet beter tot uiting worden gebracht. De samenwerking tussen de renners van bondscoach Sanchez was verbluffend. Twaalf coureurs met verschillende sponsorbelangen hebben afgelopen week eendrachtig samengewerkt. Nooit eerder waren de Spanjaarden zo gebrand op de wereldtitel als dit jaar. Met de fantastische Indurain, de sterke Escartin en de veelbelovende Olano hadden ze drie sterke troeven in handen.

Als Olano niet was weggesprongen, had Indurain waarschijnlijk zijn eerste mondiale titel gewonnen. El Rey reed gisteren zo sterk, zo gemakkelijk en zo zelfverzekerd. Bij de start stond hij te lachen met bekenden langs de kant. Tijdens de race controleerde hij alle ontsnappingen. Zelfs een fikse regenbui en een kapot voorwiel brachten Indurain niet van slag, hoewel hij na afloop verklaarde toch enige problemen te hebben gehad met zijn nieuwe fiets. Het echte ritme was verdwenen.

Het kampioenschap van Olano kreeg extra cachet wegens zijn late aankomst in Colombia. Vorige maand werd hij nog tweede in de Ronde van Spanje, waar hij twee tijdritten en de proloog won. Zijn kwaliteiten in de race tegen de klok kwamen afgelopen woensdag in de WK-tijdrit al aan het licht. In de schaduw van Indurain werd Olano tweede. Sommige wetenschappers voorspelden een terugval, omdat hij geen hoogtestage had afgewerkt. Maar Olano lapte gisteren alle theoriën aan zijn laars. De ijle lucht ging blijkbaar aan hem voorbij.

Op de chaotische persconferentie - Spanjaarden en Colombianen vochten om de beste stek - vertelde Olano dat hij zijn wereldtitel als een soort revanche beschouwde. Vorig seizoen werd hij betrapt op het gebruik van cafeïne. Dit jaar brak hij zijn sleutelbeen waardoor de Tour de France aan hem voorbij ging. Afgelopen winter drong Indurain er bij zijn sponsor Banesto op aan zijn jonge landgenoot bij Mapei los te weken, maar die poging mislukte. Olano bleef ploeggenoot van Tony Rominger en leerling van de Italiaanse arts Ferrari.

Gisteren hadden de verschillende sponsorbelangen geen nadelige gevolgen. “Wij zien vrienden”, sprak Olano over zijn relatie met Indurain. In het hotel van de Spanjaarden bleek afgelopen week dat zij inderdaad uitstekend met elkaar overweg kunnen. Wanneer Indurain verlaat aan het ontbijt verscheen, gaf hij alleen Olano een bemoedigend schouderklopje.

De kroonprins was de koning veel dank verschuldigd. Hij mocht zomaar demarreren. Zonder Indurain had hij het vermoedelijk niet gered. Met nog een ronde te fietsen liet hij de overgebleven renners achter zich. Indurain stond op de pedalen, maar trapte niet door. Hij keek wat de Italiaan Pantani en de Zwitsers Gianetti en Richard gingen ondernemen. Er volgde aanvankelijk geen reactie. Pas in de laatste beklimming gingen Pantani en Gianetti in de tegenaanval, maar toen was Olano al uit het zicht verdwenen.

Indurain zag tot zijn grote genoegen dat zijn ploeggenoot meer dan een halve minuut voorsprong nam en ondanks een lekke band niet meer in de problemen kwam. In de strijd om de tweede plaats liet de vijfvoudige Tourwinnaar nog even zien hoe sterk hij zich had gevoeld op de Colombiaanse hoogvlakte. Hij versloeg Pantani (derde) en Gianetti (vierde) in de eindsprint. Richard eindigde even later op de vijfde plaats. Hij maakte het Zwitserse succes bijna compleet. Ook zonder Rominger en Zülle bleek het organiserende land van het WK'96 over veel kwaliteit te beschikken. Puttini eindigde op de tiende plaats.

Zwitserland ontbeerde net als Italië en Colombia in de slotfase een echte patron. Pantani deed zijn best maar hij was niet de leider die zijn landgenoten naar grote hoogte kon stuwen. De kleine klimmer heeft niet de uitstraling van Indurain. Voor Olano geldt hetzelfde, maar de 25-jarige Bask heeft alles in zich om tot een ware kampioen uit te groeien. Hij kan klimmen en hij kan tijdrijden, de belangrijkste voorwaarden voor algemeen succes. Olano kan de loopbaan van de relatieve laatbloeier Indurain als voorbeeld nemen.

Voor de 31-jarige meester uit Navarra begint de tijd te dringen om nog een wereldtitel toe te voegen aan zijn indrukwekkende erelijst. In Colombia had hij alles in eigen hand, maar zijn collegiale houding won het van zijn wil om zelf te zegevieren. Volgend jaar wordt het WK op een licht parcours gereden en lijkt de betere klimmer Indurain in het nadeel. De kans is groot dat de regenboogtrui hem nooit zal passen. In plaats daarvan verkondigde hij gisteravond nog een week langer in Colombia te blijven. Volgend weekeinde doet hij in Bogotà een poging om Romingers werelduurrecord te heroveren. Olano mag in zijn woonplaats Anoeta gaan feestvieren.

    • Jaap Bloembergen