Koeiengeloei uit de jampot van een ander

Voorstelling: De Mannetjes van de Radio door de PaardenKathedraal, vanaf 8 jaar. Regie: Ted Keijser. Spel: Loek Beumer en Peter Drost. Gezien: 8/10, Stadsschouwburg Utrecht. Info: 030-711414

In de nadagen van het radiotijdperk wordt eindelijk bevestigd wat iedereen diep in zijn hart al lang wist: binnenin de radio wonen mannetjes. Die regelen de muziek en het tijdsein, maken de hoorspelen en de quizzen. Ze verslaan de sport en de toestand in de wereld, ze vertellen wat voor weer het wordt en ze heten Dijkstra en Zwezerik. 's Ochtends komen ze aan op de fiets, stappen het toestel binnen, trekken hun laboratoriumjassen aan en beginnen de ether te beredderen, onvermoeibaar tot aan de zendersluiting. Dank zij een levensgroot en donkerbruin jaren vijftig-toestel kan het publiek nu eens zien wat daar allemaal gebeurt. Het ziet er huiselijk uit met twee rookstoelen, een Perzisch tapijtje en een overvloed aan niet direct te duiden apparaten.

Peter Drost en Loek Beumer storten zich met overgave op het vormgeven van een magisch idee uit hun kindertijd. Ze putten uit hun geluidenarchief dat staat opgeslagen in een verzameling lege jampotjes. Opent de een de deksel van het potje met de koe, dan loeit de ander, en er ontstaat gedoe wanneer verkeerde geluiden in verkeerde potjes zitten. We zien hoe een wedstrijd van niks de luisteraar toch aan zijn toestel kan kluisteren dank zij het spraakwater van de verslaggever. De heren spreken met klassiek dichtgeknepen neuzen en staan in draadloos contact met elkaar via een gootsteenontstopper, waarop een mega-oor uit de feestwinkel is gemonteerd. Er zijn vrolijke liederen en veel woordgrapjes. Soms is het hilarisch, soms is het flauw en te lang en soms is het iets te veel voortborduren op de succesformule van Brandweermannen, een voorstelling waar zowel regisseur als acteurs vorig seizoen bij betrokken waren. Misschien is het wel het allerleukste voor de generatie die nog is groot geworden met Mastklimmen en de Bonte Dinsdagavondtrein. Hoewel ik voor aanvang een hele rij kinderen het leidmotief hoorde scanderen:'Hallo, hallo wie stinkt hier zo? Het mannetje van de radio!'

    • Bregje Boonstra