Indonesië: dodental beving stijgt tot 79

JAKARTA, 9 OKT. Een krachtige aardschok van 7.0 op de schaal van Richter trof zaterdag in alle vroegte een bergdistrict op het Indonesische eiland Sumatra. De beving sloeg toe in het oosten van de provincie Jambi, in het regentschap Kerinci, een vallei omgeven door enkele van de hoogste toppen van Sumatra.

Volgens de provinciale gouverneur, H. Abdurrahman Sayoeti, zijn inmiddels 79 dodelijke slachtoffers geteld en begraven. Hij sprak van tweeduizend gewonden, van wie 673 zwaar letsel opliepen. Zo'n tienduizend huizen en openbare gebouwen liepen schade op, waarvan ongeveer de helft onherstelbaar. De schok werd tot in Singapore gevoeld. Zondag hadden nog twee kleinere bevingen plaats, op Java en Sumatra.

Het epicentrum van de aardbeving lag zestien kilometer ten westen van de regentschapshoofdstad Sungaipenuh, op de grens met de provincie West-Sumatra. De eerste schatting van het aantal slachtoffers werd zaterdag per radio doorgegeven door de legercommandant van Sungaipenuh. Hij sprak van honderd doden. De telefoonverbindingen met het gebied waren de eerste 24 uur verbroken. De meeste slachtoffers vielen in enkele desa's in het noordwesten van de vallei, aan de voet van de Kerinci, een 3.800 meter hoge vulkaan.

De hulpverlening kwam langzaam op gang, als gevolg van zware regenval en de ontoegankelijkheid van de streek. De enige weg van Jambi naar Sungaipenuh was het eerste etmaal na de schok onbegaanbaar. Tot zondagmiddag was de bevolking geheel aangewezen op lokale medische voorzieningen, twee kleine ziekenhuizen in Sungaipenuh en een zestal eenvoudige gezondheidscentra in de districten. Er ontstond al spoedig een nijpend tekort aan medicamenten. De meeste gewonden worden verpleegd door hun familie.

Het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Jakarta stelde zaterdag een Hercules-vliegtuig en twee Puma-helikopters van de luchtmacht ter beschikking. Het transporttoestel landde zondag in de provinciehoofdstad Jambi met twee ambulances, veertig legerartsen en vijf ton rijst. Het konvooi arriveerde gisteravond in het rampgebied.

Militairen van het districtsgarnizoen werden meteen na de ramp ingeschakeld bij het ruimen van puin en het zoeken naar slachtoffers. Gezien het gevaar van naschokken werd de streekbevolking, zo'n 280.000 mensen, aangeraden niet in hun huizen te overnachten. Men bivakkeert nu al twee nachten onder geïmproviseerde afdakjes van bamboe, golfplaat en bananebladeren. 's Nachts, als de temperatuur in dit hooggelegen gebied daalt tot tien graden Celsius, warmt men zich aan zelfgemaakte vuurtjes in oliedrums.

Het rampgebied ligt halverwege de bergketen Bukit Barisan die de ruggegraat vormt van het eiland Sumatra en tientallen vulkanen telt. In februari 1994 werd de provincie Lampung, aan de zuidpunt van de Bukit Barisan, getroffen door een aardschok van 6,5 op de schaal van Richter, die 184 slachtoffers eiste.

    • Dirk Vlasblom