Hockey is nu geen schone sport meer

De Duitse hockeyer Oliver Kurtz is bij het pré-olympisch toernooi in augustus in Atlanta op het gebruik van cocaïne betrapt. Afgelopen weekeinde werd hij door de strafcommissie van de FIH, de internationale hockeyfederatie, geschorst. Hij mag twee jaar niet voor de nationale ploeg spelen en acht maanden niet voor zijn club Rot-Weiss Köln. De Duitse teamarts kreeg een waarschuwing. Hij kreeg te horen dat hij beter op de “sociale omstandigheden” van zijn spelers moet letten.

Dopinggevallen in het hockey zijn zeldzaam. De Pakistaan Musadik werd drie jaar geleden betrapt, maar hij werd niet geschorst omdat hij zich er niet bewust van was dat de door hem gebruikte neusdruppels verboden stoffen bevatte.

De straf van Kurtz gaat met terugwerkende kracht in per 30 augustus. Na die tijd kwam de middenvelder nog in actie bij het Europees kampioenschap in Dublin. Daar versloeg hij met Duitsland in de finale Nederland. Aan die uitslag wordt echter niets veranderd. “Hij is niet bij het EK betrapt”, legt Els van Breda Vriesman, secretaris-generaal van de FIH, uit. “En de uitslag van de dopingtest was pas na dat toernooi bekend. We hebben de organisatie in Atlanta wel laten weten dat er te laat is gereageerd. Pas 21 dagen na de controle hebben we de uitslag ontvangen.”

Ziet u dit als een incident?

Je weet nooit of er verder niet wordt gebruikt. Het is jammer dat het is gebeurd. We waren een schone sport. En nu dus niet meer. Ik vind het nog erger voor de speler zelf. Hij was een speciaal geval. Veel wil ik er niet over zeggen. Hij leek in ieder geval op de goede weg te zijn.

Is deze kwestie een reden om iets te veranderen aan het beleid op dopinggebied?

In november is hockey de amateurstatus kwijtgeraakt. Er mogen officieel dus geldprijzen worden gegeven. Voor toernooien waarbij dat gebeurt hebben we de regel vastgesteld dat teams verplicht zijn vooraf controles uit te voeren. Verder is er geen reden iets te veranderen. We controleren al sinds 1968 op doping. Op grote toernooien zijn er altijd tests, bij de kleine af en toe. Ik weet niet of Kurtz heeft gedacht dat er niet zou worden gecontroleerd. Of misschien heeft hij het zonder nadenken gedaan. We gaan geen klopjacht ontketenen.