Harley-Davidson wil geluid als handelsmerk

MILWAUKEE, 9 OKT. De Amerikaanse fabrikant Harley-Davidson (HD) heeft de autoriteiten in de VS verzocht het geluid dat zijn motorfietsen maken te registreren als handelsmerk. Woordvoerder Ken Schmidt heeft laten weten dat de concurrentie het specifieke geluid van de motoren poogt te imiteren, wat ten koste gaat van de waarde van de Harley's.

Het typische geluid van een HD, dat van een motor met twee cilinders in V-vorm met slechts één uitholling in de krukas, moet worden geregistreerd.

De klank van de motor is een van de twee redenen waarom iemand een Harley koopt. De tweede is het uiterlijk van de motorfiets, zo verklaarde Schmidt verder. Het deponeren van een geluid als handelsmerk is niet nieuw in de VS. Het Amerikaanse tv-station NBC heeft de drie tonen die zijn naam moeten voorstellen laten inschrijven als handelsmerk. De filmstudios van MGM hebben het gedaan met het gebrul van de leeuw dat aan al hun films voorafgaat. (Reuter)