GIA zou Franse bomaanslagen hebben opgeëist

PARIJS, 9 OKT. De golf aanslagen in Frankrijk van de laatste maanden is opgeëist door de GIA, de moslim-extremistische groepering die in Algerije een gewapende strijd uitvecht met het bewind.

In een communiqué, waarvan de echtheid nog niet is vastgesteld, wordt Frankrijk met een heilige oorlog bedreigd tenzij het zijn politiek ten opzichte van Algerije drastisch verandert en president Chirac zich bekeert tot de islam.

De eisen van de Gewapende Islamitische Groep (GIA) werden zaterdag gestuurd aan het persbureau Reuter. Het blijkt dat een brief met dezelfde strekking 23 augustus al bij de Franse ambassade in Algerije was bezorgd. Daarin werd een reactie binnen drie weken gevraagd. De schrijver zou Abou Abderrahman Amin (27) zijn, wiens geboortenaam Djamel Zitouni is. Hij zou de grote leider van de beweging zijn.

Door de Franse regering is niet gereageerd op de documenten. Wel is bekendgemaakt dat president Chirac 22 of 23 oktober in New York de Algerijnse president Liamine Zéroual zal ontmoeten bij gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Daarmee buigt Frankrijk zijn politieke lijn in de richting van Zéroual, die hoopt in november in door de Algerijnse oppositie afgewezen verkiezingen tot president te worden gekozen.

Tijdens de regering van premier Balladur was het minister van buitenlandse zaken Juppé, de huidige premier, die het bewind in Algiers meer op een afstand hield en voortgaande economische steun duidelijk afhankelijk stelde van het op gang komen van een dialoog met moslim-fundamentalisten. Van die dialoog is nooit veel gekomen. Nu Zérouals verkiezing waarschijnlijk is en Frankrijk lijdt onder dezelfde terreur ziet president Chirac er meer heil in openlijk rugdekking te geven aan het bewind dat rond de jaarwisseling van 1991/92 een verkiezingszege van het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) verhinderde. In de gewelddadige machtsstrijd die daarop in Algerije volgde zijn inmiddels tienduizenden doden gevallen.

De GIA zocht de openbaarheid met haar oorlogsverklaring kort nadat Frankrijks 'gezochte man nummer één', Khaled Kelkal, was begraven en een nieuwe bom was ontploft bij een Parijs metro-station. Minister van justitie Jacques Toubon vraagt opnieuw van andere Europese landen dat zij solidair met Frankrijk zijn in de strijd tegen fundamentalisme en terrorisme.