F. Teeven voor enquêtecommissie: 'Officier Valente liet informant geen 1 miljoen houden'

DEN HAAG, 9 OKT. Officier van justitie J. Valente heeft aan de voormalige chef van de criminele inlichtingendienst (CID) van de politie Gooi- en Vechtstreek, F. van der Putten, nooit toestemming gegeven om een informant in een drugszaak ongeveer een miljoen gulden in eigen zak te laten steken.

Dat zei de Amsterdamse officier van justitie F. Teeven vanochtend voor de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden. Volgens Teeven blijkt uit dossiers noch uit de opnamen die Van der Putten in het geheim maakte van gesprekken met Valente dat de officier van justitie daarvan op de hoogte was. Teeven luisterde het afgelopen weekeinde de banden af die Van der Putten in het voorjaar maakte van gesprekken met Valente. Van der Putten verklaarde vorige week tijdens zijn verhoor dat hij er “duizend procent” zeker van was dat Valente met die werkwijze akkoord was gegaan. Valente had eerder gezegd nooit toestemming te geven voor dergelijke methoden.

“Op de bandjes waar dat op zou moeten staan, is er geen sprake van dat Van der Putten Valente vraagt om toestemming, maar ook niet dat Valente ongevraagd toestemming geeft”, zei Teeven. Uit de tapes blijkt volgens Teeven ook dat Valente “bij herhaling” zegt dat “hij niet wil dat er ook maar een gram verdovende middelen in het vrije verkeer komt”. “De lezing van Valente is juist”, zei Teeven.

De gesprekken werden opgenomen op 27 en 28 april van dit jaar. Van der Putten heeft ook zijn gesprekken met Teeven opgenomen zonder dat hij daar van afwist, zei Teeven vanochtend. Van der Putten werd vorige week op non-actief gesteld toen de korpsleiding vernam van de heimelijk opgenomen gesprekken.

Teeven suggereerde dat politiemensen particuliere winsten hebben behaald uit transacties met dekladingen van containers, zoals vruchtensap, met verdovende middelen. “Het belangrijkste is of (...) we allemaal het beste hebben gedaan om de criminele organisaties te ontmantelen, of dat we wellicht spreken over methoden waarin nog andere zaken spelen. Ik zou graag duidelijkheid willen krijgen of alle transacties (waarbij de politie een rol speelde, red.) zijn verantwoord en op een nette wijze zijn te traceren in de administraties.”

Teeven twijfelt daar ernstig aan, liet hij doorschemeren. Hij vindt dat de rijksrecherche daar opheldering over moet verschaffen. “Ik hoor graag van een ander dat alles keurig financieel is verantwoord en dat van alle inbeslagnemingen een administratie bestaat waaruit blijkt welke hoeveelheden drugs vernietigd zijn.”

Pagina 3: 'Douane heeft 65 containers doorgelaten'

Met het vorderen van de verhoren voor de enquêtecommissie stijgt ook het aantal containers met verdovende middelen dat de douane op verzoek van politie en (FIOD) ongecontroleerd heeft doorgelaten. Sinds april 1992 heeft de douane op verzoek van de recherche minimaal 65 containers met in totaal 293.000 kilo verdovende middelen laten passeren, zei Teeven vanochtend.

H. Huisman, hoofd van het Douane Informatiecentrum (DIC) noemde vorige week een aantal van 23 containers. Volgens commissievoorzitter Van Traa waren het er 36. Maar Teevens opvolger G. Bakker kwam afgelopen woensdag al op 51 containers, net als officier van justitie J. Valente, die samen met Teeven onderzoek deed naar de doorgelaten containers. Volgens Teeven staat vast dat 40 ton in het criminele milieu is verdwenen. Ruim 150 ton is volgens hem in een later stadium van een politie-onderzoek in beslaggenomen.