Corruptiebestrijder Italië hekelt Berlusconi

ROME, 9 OKT. Antonio Di Pietro, de populaire gangmaker achter de Italiaanse smeergeldonderzoeken, heeft politiek kleur bekend. Uit een open brief aan de krant La Repubblica blijkt dat hij geloofde in de belofte van vernieuwing door mediamagnaat Silvio Berlusconi en dat hij met tegenzin een juridisch onderzoek tegen hem is begonnen. “Maar als Berlusconi de Italianen kletspraatjes blijft vertellen, zullen velen vroeger of later hun standpunt moeten herzien. Onder wie ik.”

In zijn gisteren gepubliceerde brief schrijft Di Pietro dat hij vertrouwen had in Berlusconi, “omdat hij de indruk gaf een wending te vertegenwoordigen in het Italiaanse politieke panorama”. Hij maakt ook duidelijk dat dat vertrouwen zwaar is beschadigd.

De brief van Di Pietro is een reactie op uitlatingen van Berlusconi eind vorige week, waarbij de mediamagnaat beweerde dat Italië “een politiestaat” was geworden en dat de juridische onderzoeken die tegen hem lopen, onderdeel zijn van “een stalinistische campagne”.

Di Pietro verdedigt zijn voormalige collega's. Hij schrijft dat het niet waar is dat de Milanese smeergeldgroep het op Berlusconi's Fininvestgroep heeft gemunt. Tegen andere grote bedrijven lopen zelfs meer onderzoeken, “alleen zijn de verdachten niet begonnen te schreeuwen”. Dat de onderzoeken tegen Berlusconi meer aandacht krijgen, “is niet de schuld van de magistraten maar van het feit dat hij ervoor heeft gekozen zowel ondernemer als politicus te zijn”.

Ook Berlusconi's verwijt dat 'Milaan' vrijwel geen onderzoek heeft gedaan naar corruptie bij links, wordt door Di Pietro weerlegd. De onderzoeken tegen Berlusconi hebben geen politiek doel, schrijft hij.

Berlusconi heeft geïrriteerd gereageerd op de openhartige brief van Di Pietro. Zo zijn de openbare aanklagers, zei hij. “Ze zeggen dat ze je vriend zijn, maar dat je ze het niet mogelijk maakt je echte vriend te zijn.”

Het gonst nu van speculaties over de politieke ambities van Di Pietro. Een lunch vorige week met Romano Prodi, de anti-Berlusconiman van centrum-links, leidde tot geruchten dat Di Pietro zich bij hem wilde aansluiten. Di Pietro heeft tegen vrienden gezegd dat hij wil wachten totdat het onderzoek tegen hem op verdenking van machtsmisbruik is afgerond. In zijn brief maakt Di Pietro duidelijk waar zijn hart ligt, maar ook dat zijn teleurstelling over Berlusconi hem het andere kamp in kan drijven.

    • Marc Leijendekker