Colombia de ware kampioen van WK

Met duizenden liepen ze zondagmorgen naar het parcours van het WK wielrennen op de weg in Duitama. Hele gezinnen, achtervolgd door hun huisdieren, hadden er een wandeling van vele uren voor over om een glimp op te vangen van de mondiale wielertop. Gammele vrachtwagens deden dienst als bus. Auto's met open dak en de Colombiaanse vlag in top begeleidden de ontsnapte landgenoten op een parallelweg.

De ware wielerfans bevinden zich niet in Frankrijk of in Italië. Het zijn de Colombianen die de wereldtitel verdienen. Ze zijn hartstochtelijk, ook als er een buitenlander wint.

Hun enthousiasme was een les voor alle criticasters. De pistolen bleven in de holsters, de angst voor een aanslag bleek ongegrond. Duizenden veiligheidsmensen hielden de wacht bij een prachtig evenement. De bewaking werd door de meeste volgers als prettig ervaren. De Colombiaanse president Semper kwam op de slotdag persoonlijk een kijkje nemen. Overal waar Semper zijn gezicht liet zien, werd hij omgeven door fans en journalisten.

Het WK wielrennen heeft de president in politiek opzicht geen windeieren gelegd. Zijn door cocaïne en misdaad geplaagde land stond gedurende twee weken positief in de belangstelling. Ook UCI-voorzitter Hein Verbruggen kan met tevredenheid terugblikken. Hij was het die Colombia de organisatie in de schoenen schoof.

Behalve een paar kleine ongemakken was het WK een doorslaggevend succes. Verbruggen hield de Nederlandse eer nog een beetje hoog. Samen met Danny Nelissen, die een uitzondering vormde op de terugval van het Nederlandse wielrennen. De manier waarop bijna alle pupillen van bondscoach Gerrie Knetemann gisteren vroegtijdig de handdoek in de ring gooiden, getuigde van weinig vertrouwen en weinig doorzettingsvermogen. De dure hoogtestages bleken aan de meeste deelnemers niet besteed. De nationale wielersport vertoonde in de breedte geen enkele voortuitgang met voorgaande jaren. Ondanks het miljoen dat in de Oranje-formatie is geïnvesteerd. Het is niet te hopen dat de wereldtitel van Nelissen een dekmantel gaat vormen voor de nationale crisis op twee wielen.

    • Jaap Bloembergen