Belgische media voorstander van aftreden Claes

BRUSSEL, 9 OKT. In de Belgische media wordt aangedrongen op het aftreden van secretaris-generaal Willy Claes van de NAVO. “Aftreden noodzakelijk”, kopt vandaag het katholieke dagblad La Libre Belgique boven zijn commentaar op de voorpagina. “Ziet Willy Claes niet waarom hij zou moeten aftreden?” Ook de Vlaamse kranten Het Nieuwsblad en De Gazet van Antwerpen bepleitten zaterdag het aftreden van Claes. De Standaard reageert terughoudender, hoewel ook deze krant zaterdag concludeerde dat Claes nauwelijks nog kans maakt om aan te blijven als secretaris-generaal van de NAVO.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, het parlement heeft gevraagd Claes in staat van beschuldiging te stellen. De aanklacht luidt corruptie en valsheid in geschrifte in de zogeheten Agusta- en de Dassault-affaires. Beide zaken draaien om legeraankopen eind jaren tachtig, waarbij mogelijk smeergeld is betaald aan de Socialistische Partij. Claes was destijds socialistisch minister van economische zaken.

Het parlement moet nu beslissen of Claes inderdaad in staat van beschuldiging wordt gesteld. Het wordt geadviseerd door een speciale Kamercommissie, die morgen bijeen komt om de procedure te bepalen die gevolgd gaat worden. Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat de Kamer alleen de mogelijkheid heeft Claes ofwel vrij te pleiten of hem in staat van beschuldiging te stellen. Dit weekeinde echter stelden rechtsgeleerden en justitieminister Stefaan de Clerck dat er een tussenoplossing is: de Kamer zou het Hof van Cassatie kunnen vragen het onderzoek voort te zetten zonder Claes te vervolgen.

“Bevreemdend, zoniet licht surrealistisch”, noemt hoofdredacteur Yves Desmet van het dagblad De Morgen vandaag de discussie over de te volgen procedure. “Men kan moeilijk hard maken dat het Agusta-onderzoek een haastklus is geweest, noch dat de onderzoekers vrolijk van conclusie naar conclusie gesprongen zijn”, stelt Desmet. En als Claes toch onschuldig is, zoals hij dit weekeinde in Amerika volhield, “kan hij dat voor de rechtbank met alle mogelijke middelen aantonen.” De populaire krant Het laatste Nieuws vraagt zich vandaag af of de 'derde weg' een vluchtweg wordt voor Claes.

La Libre Belgique houdt vol dat, welke procedure ook gevolgd gaat worden, Claes nu al de conclusie moet trekken dat hij moet opstappen. Ten eerste moet hij een voorbeeld stellen, schrijft de krant vandaag. Behalve de reputatie van de NAVO is volgens La libre Belgique ook de geloofwaardigheid van België in het geding.