Barnstenen Kamer na 50 jaar misschien terecht

FRANKFURT, 9 OKT. Volgende week maandag 16 oktober beginnen in de ruïnes van een kasteel in de Duitse deelstaat Hessen de opgravingen naar wat wellicht de beroemde Barnstenen Kamer is, die in de WOII door Hitlers troepen uit een zomerresidentie in de buurt van Sint Petersburg werd gestolen. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel is de opgraving het gevolg van een tip van een 58-jarige zakenman uit Hessen. De vader van deze zakenman zou zijn zoon 24 jaar op zijn sterfbed geleden hebben onthuld betrokken te zijn geweest bij het transport van containers gevuld met schatten uit de Barnstenen Kamer naar Duitsland. Ook zou hij zijn zoon hebben verteld waar de containers begraven werden. Waarom de zakenman zo lang gewacht heeft met bekendmaking van het nieuws is niet bekend. De opgraving staat onder toezicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus Der Spiegel.

De Barnstenen Kamer werd in 1716 door de Pruisische koning Friedrich Wilhelm I aan de Russische tsaar cadeau gegeven voor diens zomerresidentie, tsarskoe selo in de buurt van Sint Petersburg. Nadat de Duitse troepen de kamer hadden ontmanteld in de oorlog, transporteerden ze deze naar Königsberg, het tegenwoordige Kaliningrad. Bij de inname van de stad door het Rode Leger in 1945 bleken de kostbare schatten uit Königsberg verdwenen. Sindsdien zijn talloze pogingen ondernomen de Barnstenen Kamer te traceren in Duitsland en elders. Tot dusverre zonder resultaat. De 83-jarige Baron Eduard von Falz-Fein uit Liechtenstein heeft onlangs een half miljoen dollar uitgeloofd aan degene die de Barstenen Kamer vindt, aldus Der Spiegel. De baron heeft al eerdere zoektochten naar de schatten gefinancierd.