ARIE HAAN; Arie Bombarie wilde naar huis

Jarenlang heeft het Arie Haan verbaasd dat Feyenoord hem niet benaderde. De ex-international achtte zichzelf een heel geschikte trainer om met de Rotterdamse club de strijd met Ajax aan te gaan. Dat kan hij nu gaan bewijzen. Haan, die bij het Griekse PAOK Saloniki nog wel ontbinding van zijn contract moet zien te krijgen, is aangesteld als opvolger van de ontslagen Willem van Hanegem. Daarmee keert hij na elf jaar terug in het Nederlandse voetbal. “We moeten eerst goed voetballen, prijzen pakken en daarna de absolute top halen”, verduidelijkte hij zijn plannen met Feyenoord.

Donderdagmorgen vroeg voorzitter Jorien van den Herik of hij trainer van Feyenoord wilde worden. Het antwoord kwam snel. “Binnen een seconde zei ik: ja, dolgraag. Ik heb nog nooit zo snel een beslissing genomen.” De 46-jarige Haan is als voetballer en als trainer altijd overtuigd geweest van zijn kwaliteiten. Dat straalt Arie Bombarie ook uit. Het maakt hem tot een persoon wiens houding bij velen niet in de smaak valt. Je bent een fan van hem, of je bent het niet. Haan heeft nooit begrepen waarom mensen hem “een linkmichel” vinden. “Ik verkondig gewoon mijn mening, daar zit verder helemaal geen verborgen bedoeling achter”, zei hij in een interview.

Toch moet de in Winschoten geboren trainer er sterk rekening mee houden dat hij, ook nog eens een ex-Ajacied, een perfect doelwit vormt voor de talrijke aanhangers van Van Hanegem als het de komende tijd ook maar even minder zal gaan met Feyenoord. Saillant detail is daarbij ook de slechte verstandhouding tussen de twee trainers. Van Hanegem heeft Haan ervan beschuldigd tijdens de voorbereiding op het WK van 1978 stemming tegen hem te hebben gemaakt. Uiteindelijk dreigde Van Hanegem geen basisplaats te krijgen en bedankte hij voor het toernooi in Argentinië. “Als speler had ik een hekel aan hem en nu ik hem als trainer zie, vind ik hem nog steeds eng”, zei Van Hanegem in 1989 in Voetbal International. Haan verkondigde zaterdag Van Hanegem niet te zullen bellen om met hem over Feyenoord te praten.

Het verleden zal Haan bij Feyenoord mogelijk dwars zitten. Hij heeft bovendien het nadeel dat hij, zoals hij dat zelf noemt, “geen insider” is in het Nederlandse voetbal. Haan doet daar echter laconiek over: “Alles moet in het teken van het elftal staan”. Dat kan als een sneer in de richting van Van Hanegem worden uitgelegd. Die slaagde er de afgelopen drie maanden niet in een hechte ploeg te formeren, waarin voor elkaar werd gestreden. Haan: “Er moet eerlijke arbeid worden gedaan. En de speler moet geloven in wat hij doet.”

Haan bestrijdt dat hij alleen maar amicaal met spelers omgaat. “Ik kan op zijn tijd ook heel hard zijn. Ik voer alleen geen militair regime. Bij mij is discipline een kwestie van natuurlijkheid: ik hoef alleen maar te kijken.” Zowel bij Anderlecht als bij VfB Stuttgart zette hij een aantal routiniers buiten de ploeg. Dat bleek geen slechte keuze te zijn. Want zelfs zijn vijanden moeten toegeven: Haan is in zijn carrière vaak succesvol geweest.

Hij heeft liefst 25 hoofdprijzen achter zijn naam staan. Afegezien van tweemaal WK-zilver won hij met Ajax, Anderlecht en Standard vijf Europa Cups, een wereldbeker, zeven landskampioenschappen en vijf nationale bekers. Als trainer greep hij twee Belgische titels met Anderlecht, won hij de Belgische beker met Standard Luik en bereikte hij met Stuttgart de UEFA-Cupfinale. “Overal waar ik trainer was, werd fantastisch voetbal gespeeld”, zei hij laatst.

Haan kreeg de bijnaam 'Goudhaantje' omdat hij altijd op het juiste moment ergens wel of niet aanwezig is. Bij Ajax profiteerde hij begin jaren zeventig van de klasse van Cruijff. Later trof hij bij Anderlecht een ploeg met Rensenbrink als ongrijpbare spits. Met de laatste had Haan overigens grote problemen. Ook andere spelers zijn niet te spreken over Haan. Eén van hen is Eric Gerets. De Belg neemt het zijn voormalig ploeggenoot nog steeds kwalijk dat hij als enige speler uit het kampioenselftal van Standard Luik van 1983 niet werd geschorst voor het omkoopschandaal rondom het duel tegen Waterschei. Haan ging in Hong Kong spelen en ontliep zijn straf. Hij heeft altijd volgehouden dat het geen bewuste vlucht is geweest.

Haan is blij dat hij eindelijk een kans krijgt in het Nederlandse voetbal. Hij wilde wel weer eens naar huis. “Want in het buitenland blijf je je altijd buitenlander voelen.” Hij was voor het laatst in de eredivisie actief als speler van PSV in het seizoen 1983-'84. Dat was verre van een succes. Het daaropvolgende seizoen startte hij zijn trainersloopbaan bij FC Antwerp. Eerder dit jaar werd Haan al benaderd door FC Utrecht, maar de trainer had geen interesse. Hij wilde slechts bij Ajax, Feyenoord of PSV aan de slag. Met Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik kwam Haan zaterdag in Stuttgart binnen drie uur een contract voor twee seizoenen overeen. “Feyenoord en Haan passen bij elkaar”, zei Van den Herik. Geert Meijer blijft assistent-trainer in De Kuip.