Allied Domecq meemt Bols Argentinië over

ROTTERDAM, 9 OKT. BolsWessanen verkoopt Bols Argentinië aan Hiram Walker, een dochter van het Britse drankenconcern Allied Domecq.

Met de verkoop van Bols Argentinië zet de BolsWessanen-top, die van het bedrijf de komende jaren overwegend een voedingsfirma wil maken, de ontmanteling van het oude Bols-concern verder voort.

BolsWessanen maakte vanmorgen bekend dat op de verkoop van Erven Lucas Bols SA in Argentinië een “bescheiden boekwinst” wordt geboekt. Erven Lucas Bols heeft een omzet van circa 40 miljoen gulden en is in Argentinië marktleider op het gebied van likeuren en jenever. In Argentinië is jenever één van de meest populaire sterke dranken. Hiram Walker produceert merken als Ballantine's, Old Smuggler, Beefeater, Kahlua, Tia Maria en Courvoisier.

Het drankenconcern Bols en voedingsconcern Wessanen fuseerden in 1991. Na een reeks van tegenvallende resultaten vertrok begin dit jaar de toenmalige topman van BolsWessanen, R. Schipper (ex-Bols). Zijn opvolger, M. Zondervan (ex-Wessanen) kondigde vervolgens aan dat BolsWessanen de komende jaren overwegend een voedingsfirma moet worden. BolsWessanen moet groeien in produktgroepen als kaas, zuivel, onbijtgranen, snacks en vruchtendranken. De drankenactiviteiten hebben volgens de BolsWessanen-top te weinig schaalgrootte en worden op termijn afgestoten. In juli verkocht BolsWessanen al het belang van 60 procent in de Spaanse sherryproducent Williams & Humbert. BolsWessanen wil tevens zo snel mogelijk de Duitse jeneverdochter Strothmann, eens een belangrijk onderdeel van Bols, verkopen, zo maakte Zondervan in augustus duidelijk.

Erven Lucas Bols en Hiram Walker werken in Argentinië al samen bij de produktie van alcohol. Hiram Walker zal de Bolsprodukten onder licentie produceren en deze gezamenlijk met de eigen merken distribueren op de Argentijnse markt. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de de koers van BolsWessanen, die vrijdag sloot op 30,90 gulden, vanmorgen een dubbeltje.