ABP laat Barings deel van Japanse belang beheren

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) is in zee gegaan met Barings Asset Management voor het vermogensbeheer voor een deel van de Japanse portefeuille. Barings Asset Management is onderdeel van de Britse zakenbank Barings, die door ING is overgenomen.

Het ABP had al begin dit jaar in principe voor Barings Asset Management gekozen, maar zag daarvan af na het plotselinge faillissement van Barings. Deze instelling ging ten onder door risicovolle termijntransacties van medewerker Nick Leeson van het kantoor in Singapore. Nadat ING de Britse zakenbank had overgenomen en duidelijk was geworden dat de leiding van Barings Asset Management geen schuld had aan het faillissement hebben de partijen de contractbesprekingen voortgezet. ABP dat een totaal belegd vermogen van 185 miljard gulden heeft, heeft in Japan ongeveer 3,6 miljard belegd. Het werkt in dit land met verschillende vermogensbeheerders samen om zo de risico's te spreiden. De invoeging van Barings binnen het ING-concern gaat verder onverminderd voort. De activiteiten op het gebied van investment banking van zowel ING als Barings vallen voortaan onder dezelfde noemer: ING Barings. Onder deze naam vallen ook de ING-onderdelen Investment Banking, Research en Capital, die in Amsterdam zijn gehuisvest en de activiteiten van ING Bank International op het gebied van effecten. ING Barings krijgt 3400 medewerkers en 41 vestigingen in 29 landen en wordt bestuurd vanuit het Barings-kantoor in Londen.