Wereldnieuws

MONA. Marie-Louise Brandt-Kessels, bekend van de rubriek in het boulevardblad Story, 'Schrijf het aan Mona', heeft deze week in een kort geding een schadevergoeding geëist van 25.000 gulden van de uitgever van Story. Mona verwijt het roddelblad een foute weergave van het dankwoord bij haar afscheid. Mona beantwoordde voor Story 21 jaar lang de post van lezers met problemen.

“Na 21 jaar, maar toch nog vrij plotseling, heb ik besloten om te stoppen met de rubrieken Mona en Mona Medisch”, zo luidt de eerste zin van het dankwoord dat Story publiceerde. Volgens Mona had daar moeten staat dat zij in Story met deze rubrieken stopt. Sinds 1988 is de naam Mona beschermd bij het Benelux Merkenbureau. Door het weglaten van de woorden 'in Story' zou ten onrechte de indruk zijn gewekt dat Mona met pensioen gaat. Deze suggestie is volgens haar advocaat, G. Knoops, schadelijk voor haar naamsbekendheid en voor toekomstige opdrachten “zoals bijvoorbeeld lezingen voor vrouwenverenigingen, ladyspeaker op een modeshow, radio- en tv-commercials om nog maar te zwijgen van contacten met tv-omroepen”.

Het roddelblad drukte het dankwoord bovendien af in een “microscopisch klein lettertype”. Mona hoeft volgens haar advocaat geen 'gouden bergen', maar wel een dankwoord in een normaal lettertype. Nu heeft Mona talloze boze brieven ontvangen van lezeressen die haar 'plotselinge verdwijning' zien als een vorm van verraad.

Ook is Mona boos over de foto op de cover van Story nr. 31, kort na het verschijnen van het dankwoord. Daarop staat zij afgebeeld in een innige omhelzing met Imca Marina, die haar werk als raadgeefster heeft overgenomen. De foto is vier jaar oud en volgens Mona's advocaat wil Story op deze manier ten onrechte suggereren “dat Mona zelf de fakkel aan Imca Marina heeft overgedragen”.

Na afloop van het kort geding deelde hoofdredacteur E. Santegoeds aan de pers mee dat “deze vrouw meer problemen maakt dan ze oplost”.

Uitspraak 19 oktober. (MS)

VADERSCHAP. De Amerikaanse zanger Bobby Brown, echtgenoot van zangeres en filmster Whitney Houston, is voor het gerecht gedaagd door een 22-jarige vrouw die beweert dat hij de vader is van haar dochter, Zipporah Emaya.

De aanklacht is de nasleep van een schietpartij waar Brown eind september bij aanwezig was en die een vriend van hem, Steven Sealy, het leven kostte. Brown zat naast Sealy in een auto voor een nachtclub in Boston toen deze in zijn gezicht, oog en borst werd geschoten.

Tot dusver was Robinson er niet in geslaagd om Brown een genetische test te laten doen om zijn vaderschap al dan niet vast te stellen, omdat Brown volgens zijn advocaten altijd in Atlanta zou verblijven. Uit de beelden op televisie na de schietpartij maakte Robinson echter op dat Brown wel degelijk in Boston was.

Sinds de cd 'Don't be Cruel' van Bobby Brown in 1989 de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade bereikte, is hij betrokken geraakt bij steeds ernstigere incidenten.

Vorige maand werd Brown opgepakt omdat hij een hotelportier in de rug had geschopt. In april werd tegen Brown een aanklacht ingediend nadat hij in Disney World het oor van het hoofd van een toerist bijna geheel had afgescheurd. Twee weken geleden heeft Whitney Houston hem na een scheldpartij verlaten. (BH)

SCHEIDING. Een Britse zondagskrant bracht deze week het nieuws dat het bekende acteursechtpaar Kenneth Branagh (34) en Emma Thompson (35) na zes jaar huwelijk besloten heeft uit elkaar te gaan. 'Met grote droefheid' bevestigden beiden vervolgens het bericht: “Ons werk heeft er onvermijdelijk toe geleid dat we lange perioden zonder elkaar door moesten brengen en ten gevolge daarvan zijn we uit elkaar gegroeid.” Emma Thompson, de welbespraakte en eigenzinnige Oscarwinnares voor Howards End, speelde hoofdrollen in de eerste films die de uit Noord-Ierland afkomstige 'boy wonder' Branagh regisseerde: nieuwe verfilmingen van Shakespeares Henry V en Much Ado About Nothing, alsmede Dead Again en Peter's Friends. Kwade tongen beweren dat het met de carrière van Branagh, wiens laatste grootscheepse Hollywoodproduktie Mary Shelley's Frankenstein flopte, minder goed gaat dan met die van Thompson en dat dit een factor zou zijn geweest in de verwijdering.

Hoe dan ook beschrijft het echtpaar de separatie als “geheel vriendschappelijk, maar, zoals de beëindiging van elke relatie, pijnlijk voor ons beiden”. Branagh zou al enige tijd geleden de gemeenschappelijke woning in het Londense Hampstead verlaten hebben. (HB)

MAGIC JOHNSON. De Amerikaanse basketbalspeler Magic Johnson is geweerd uit Taiwan omdat hij is besmet met het aids-virus. Johnson zou later deze maand in Taiwan arriveren voor een tour met zijn All-Stars-team. Chang Po-Ya, de directeur van het Taiwanese ministerie van volksgezondheid, zei donderdag dat Magic Johnson was tegengehouden omdat de wet personen met besmettelijke ziektes, waaronder aids, de toegang tot het land verbiedt. Johnsons agent, Lon Rosen, zei dat de basketbal-ster een uitnodiging heeft van de president. “Dus we hebben hier duidelijk verwarrende signalen”, aldus Rosen. “We hebben ongeveer hetzelfde meegemaakt in Indonesië en de regering heeft toen haar excuses aangeboden. Ik twijfel er niet aan dat dit snel wordt opgelost.” (AP)

KORHOENDER. De Britse koningin, Elizabeth II, heeft twee weken geleden een kneuzing opgelopen tijdens de jacht op korhoenders in Schotland. “Een aangeschoten vogel kwam in een spiraal uit de lucht vallen op een mistige morgen en schuurde langs de schouder van de koningin”, aldus een woordvoerder van Buckingham Palace. De kneuzing was niet ernstig. Volgens The Sun gilde de koningin toen zij door de vogel werd geraakt, maar moest zij later om het incident lachen. (AP)

ZANGCARRIERE. De zoon van de Spaanse zanger Julio Iglesias uit diens eerste huwelijk met Isabel Iglesias Preysler, Enrique Iglesias Preysler (20) is begonnen aan een carrière als zanger. Onlangs heeft hij zijn eerste cd opgenomen. In kringen van zijn familie wordt beweerd dat hij een groot exclusief contract heeft gesloten met een platenmaatschappij. Julio Iglesias heeft over de roeping van zijn zoon gezegd: “Als hij gelukkig is met wat hij doet, moet hij daar mee doorgaan. Bovendien is mij verteld dat hij het goed doet, hoewel ik nog geen van zijn liedjes heb gehoord.” De oudste zoon van Iglesias, Enrique (22), heeft onlangs aangekondigd dat hij acteur wordt. “Ik weet dat ik de moeilijkste weg heb gekozen”, verklaarde hij tegenover het Spaanse weekblad Hola, “maar ik weet ook dat het de enige weg is.” (DH)

    • Hans Beerekamp
    • Bernard Hulsman
    • Daniela Hooghiemstra
    • Monique Snoeijen