Turnen niet van invloed op lengte van meisjes

SABAE, 7 OKT. Intensief turnen op jeugdige leeftijd door meisjes heeft geen blijvende invloed op het groeiproces. Die conclusie trekt de Franse arts Michel Léglise, voorzitter van de medische commissie van de Internationale Gymnastiek Federatie, uit een door hem verricht onderzoek.

Léglise maakte de resultaten van zijn onderzoek bekend bij het WK in het Japanse Sabae. De Fransman verrichtte zijn onderzoek naar aanleiding van de ongerustheid die al jaren bestaat over het feit dat topturnsters over het algemeen kleiner zijn dan meisjes van dezelfde leeftijd die niet turnen.

Léglise onderzocht een groep van 35 jonge turnsters. Hij concludeerde dat jonge topturnsters klein zijn omdat zij over het algemeen geselecteerd worden op hun natuurlijke lengte, waardoor het lichaamsgewicht ook geringer is. Een ander effect op de lichaamslengte is de intensieve training rond het vijfde en zesde levensjaar, die na enkele jaren kan oplopen tot acht uur per dag. Dit kan leiden tot vertraging of zelfs tijdelijk stoppen van de groei.

De studie, die drie jaar in beslag nam, werd uitgevoerd bij turnsters tussen de twaalf en vijftien jaar, die meer dan twintig uur per week trainden. In die drie jaar onderzocht Léglises collega professor Orsetti uit Montpellier een dertigtal biologische substanties en bloed van elke proefpersoon. Uit het onderzoek bleek dat het niveau van de groeihormonen duidelijk lager was dan dat van niet turnende leeftijdsgenoten. Wanneer de proefpersonen stopten met de intensieve training werd het niveau van de groeihormonen binnen een maand echter weer normaal. Op het moment dat zij volledig met de beoefening van hun sport stopten, bereikten de turnsters binnen zes tot acht maanden hun normale lichaamslengte.

Het onderzoek bevestigde eerdere studies over de groei van de menselijke botten. Die verloopt onregelmatig, afhankelijk van de intensiteit van de training, en heeft ook invloed op de lengte van het lichaam. Het is echter niet zo dat de turnsters op latere leeftijd klein blijven. “De Russin Maria Filatova, die als zestienjarige tweede werd bij het WK van 1981, was toen slechts 1,44 meter lang. Nu is zij zelfs groter dan haar ouders”, verklaarde Léglise. Hij ziet dat mede als bewijs voor zijn stelling. “Twintig uur per week trainen is echter wat anders dan 35 uur”, waarschuwde de Franse arts.

Op de vraag of het mogelijk is de groei bij turnsters opzettelijk af te remmen, zoals men in bepaalde kringen vermoedt, antwoordde Léglise: “Dat zou mogelijk zijn maar de problemen die daardoor ontstaan, maken het voor de sport niet interessant. Men zou dan hormonen van volwassen vrouwen moeten toedienen aan kinderen, van wie het lichaam dan zou moeten 'geloven' dat het werkelijk volwassen is. Dat is een illusie.”