Taiwanese fietsen uit Lelystad

LELYSTAD, 7 OKT. De produktie van Giant fietsen voor de Europese markt wordt verplaatst van Taiwan naar Nederland. Fietsenfabrikant Giant begint binnenkort in Lelystad met de bouw van een fabriek voor assemblage en produktie. De fabriek kost 30 miljoen gulden en moet eind 1996 operationeel zijn. Het nieuwe bedrijf zal in eerste instantie aan 200 mensen werk bieden.

Giant Europe verkoopt in Europa ongeveer 375.000 fietsen per jaar. Doel is de afzet te verhogen naar 500.000 stuks, De voornaamste reden om de fabriek van het Verre Oosten naar Lelystad te verplaatsen is volgens president-directeur L. Schoormans de grotere flexibiliteit.

Tot nu toe kwamen alle fietsen voor Europa uit Taiwan. Dat bracht voor het Taiwanese bedrijf Giant hoge transportkosten en hoge invoerrechten met zich mee. “Op een complete fiets betalen we 16,6 procent invoerrechten. Op bijna 400.000 fietsen per jaar scheelt dat veel geld”, aldus Schoormans.

Giant heeft nu levertijden van vier tot vijf maanden, inclusief de zeereis van meer dan een maand. Al die tijd kan de onderneming niet reageren op de ontwikkelingen op de markt, die ook voor fietsen steeds sneller gaan. Schoormans: “Door in Europa zelf te produceren, brengen we de levertijd terug tot enkele weken en kunnen we de noodzakelijke flexibiliteit realiseren.” (ANP)