Russische opperbevelhebber Tsjetsjenië zwaar gewond

MOSKOU, 7 OKT. De opperbevelhebber van de Russische strijdkrachten in Tsjetsjenië, generaal Anatoli Romanov, is gisteren levensgevaarlijk gewond geraakt bij een bomaanslag in de hoofdstad, Grozny. Ten minste drie soldaten verloren bij de explosie het leven en zeker vijftien anderen werden gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De Russische president, Boris Jeltsin, veroordeelde de bomaanslag maar onderstreepte dat de regering in Moskou zich zal houden aan de overeenkomst die zij tijdens de vredesbesprekingen met de rebellen in Tsjetsjenië heeft gesloten.

Romanov (47) liep bij de bomaanslag ernstig hersenletsel op. Hij is met spoed overgebracht naar een militair ziekenhuis in Vladikavkaz, de hoofdstad van Noord-Ossetië, waar hij door een ploeg medische specialisten uit Moskou is geopereerd. Hij verkeert nog steeds in levensgevaar. Volgens de militaire voorlichtingsdienst ontplofte de op afstand gedetoneerde bom in een tunnel op het moment dat een militaire kolonnne met daarin Romanov passeerde. Ook passagiers van een bus liepen verwondingen op.

Rusland stuurde in december van het vorig jaar troepen naar Tsjetsjenië omdat de republiek zich eenzijdig onafhankelijk had verklaard. De Russische regering en de Tsjetsjeense rebellen sloten op 30 juni een akkoord waarin werd overeengekomen dat de Russische troepen zich zouden terugtrekken en de opstandelingen hun wapens zouden neerleggen. (Reuter)