Ratelband

In de boekenbijlage van 2 september werd ik verrast door een recensie van Sjoerd de Jong over Emile Ratelband. De Jong komt in zijn stukje niet verder dan een oppervlakkige beschrijving van het boek Tsjakkaa! en een seminar van Ratelband. De essentie van Ratelbands boodschap heeft hij totaal niet begrepen.

Waar Ratelband juist een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van ieder individu voor zijn/haar welvaart en welzijn, vergelijkt De Jong dit met de Jomanda's van deze wereld die juist de zegen van boven laten komen. De kracht van Ratelband is dat hij mensen over eigen grenzen en blokkades weet te helpen, waardoor die mensen nieuwe kansen en mogelijkheden kunnen benutten die eerder niet haalbaar leken.

Wanneer je echt positief bent, zie je dat zijn principes verband houden met een aantal fundamentele problemen van onze samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat onze samenleving erop vooruit gaat wanneer een aantal ideeën van Ratelband door een ieder in de praktijk worden gebracht. Het resultaat: minder criminaliteit, lagere werkloosheid, minder discriminatie, betere gezondheid en een beter milieu.

    • Marcel Velterop