Raad vd Kunst: Nuis te vaag in cultuurnota

DEN HAAG, 7 OKT. De Raad voor de Kunst vindt de nota waarin staatssecretaris Nuis zijn uitgangspunten voor het toekomstig cultuurbeleid aangeeft, te vaag. Daardoor krijgen de culturele instellingen onvoldoende houvast om hun beleidsplannen op te stellen.

De raad zegt dat in een advies aan Nuis. Die bracht eerder dit jaar de nota Pantser of ruggegraat uit, waarin hij de uitgangspunten formuleerde voor het cultuurbeleid in de periode 1997-2000. Dat beleid moet volgend jaar concreet vorm krijgen in het nieuwe Kunstenplan.

In de nota schept Nuis geen duidelijkheid over de politieke randvoorwaarden voor het beleid. Ook is onduidelijk wat de bewindsman zegt over de rol van de markt in de kunst en de wisselwerking tussen het gesubsidieerde en het niet-gesubsidieerde circuit. Enerzijds pleit Nuis voor meer marktwerking en aan de andere kant kent hij veel gewicht toe aan de makers en de voorlopers in de kunst die hij als verkenners aanduidt en aan het bieden van hoge kwaliteit. De markt mag echter niet gebruikt worden als alibi om te korten op subsidies, aldus de Raad.