Proces Andreotti wordt niet naar Rome verplaatst

ROME, 7 OKT. De rechtbank van Palermo heeft gisteren het verzoek van de Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti verworpen om zijn proces te verplaatsen van Sicilië naar Rome of Perugia. Het is een eerste nederlaag voor Andreotti, die ervan wordt beschuldigd lid te zijn van de mafia.

Na viereneenhalf uur beraad stelde de president van de rechtbank, Francesco Ingargiola, gisteravond het parket van Palermo in het gelijk. Dit stelt dat Andreotti moet worden berecht in Palermo omdat hij ervan wordt verdacht de leider te zijn van de groep Siciliaanse christen-democraten die jarenlang zaken hebben gedaan met de mafia en omdat de de mafia is geworteld in Sicilië en daar zijn belangrijkste misdaden heeft begaan.

“Er bestaat geen relatie tussen het gedrag dat wordt toegeschreven aan de verdachte en zijn bestuurlijke verantwoordelijkheden”, zei Ingargiola. Andreotti's advocaten claimen dat hun cliënt terecht staat als een nationaal politicus die in Rome aan de juiste touwtjes kon trekken. Daarom zou hij ook in de hoofdstad berecht moeten worden. Een andere optie was Perugia, waar het het onderzoek loopt naar de moord, in 1979, op de journalist Mino Pecorelli. Deze is vermoord door de mafia. Volgens de Palermitaanse justitie was dat een gunst van de mafia aan Andreotti omdat Pecorelli voor hem belastend materiaal had.

“Het is niet zo'n dramatisch probleem dat het proces in Palermo blijft,” zei Odoardi Ascari, een van Andreotti's advocaten, in een eerste reactie. “We nemen er nota van.”

Andreotti was zelf niet aanwezig op deze zitting, de tweede van het proces tegen hem. Hij had al aangekondigd dat hij in Rome zou blijven omdat het om een technisch-procedurele discussie ging. Volgende week gaat het proces verder, met drie zittingen die naar verwachting zullen worden overheerst door technische schermutselingen.

De 76-jarige Andreotti, die zeven keer premier is geweest, had geprobeerd het proces te verplaatsen omdat dat veel vertraging met zich zou meebrengen. Nieuwe openbare aanklagers zouden veel tijd nodig hebben om vertrouwd te raken met het dossier van meer dan 100.000 pagina's en zouden onvermijdelijk minder goed zijn ingevoerd dan hun collega's in Palermo. Bovendien hoopte Andreotti zijn goede contacten in Rome te kunnen gebruiken. In het verleden zijn veel gevoelige rechtszaken verzand nadat zij waren overgeplaatst naar de Italiaanse hoofdstad.

Ook overplaatsing naar Perugia is door rechtbankpresident Ingargiola afgewezen. Op 26 oktober wordt daar een hoorzitting gehouden om vast te stellen of Andreotti terecht moet staan wegens de moord op Pecorelli. Die misdaad speelt slechts zijdelings in het proces in Palermo, als een voorbeeld van de banden die volgens het parket van Palermo hebben bestaan tussen de mafia en Andreotti.