Opsporingsmethoden

Op verantwoorde en leeswaardige manier wijst commissaris Broer op enige achtergronden die tot nu toe nog niet zo uit de verf zijn gekomen bij de openbare verhoren van de parlementaire enquête opsporingsmethoden (NRC Handelsblad, 2 oktober).

Helaas. Op één plaats dient hij zijn excuses te maken, namelijk daar waar hij spreekt over 'gewiekste' advocaten.

Als 'gehaaide' opsporingsautoriteiten proberen de toegekende wettelijke bevoegdheden op te rekken, dan dient iedere behoorlijke advocaat - als hij hiervan kennis krijgt en het in de zaak toepasselijk is - dit bij de rechter te signaleren en hierover het juridisch oordeel te vragen. Een negatief rechterlijk oordeel is dan jammer voor degene die probeerde te scoren door zich een mogelijke discutabele vrijheid aan te meten, maar zegt niets omtrent de kwaliteit van de advocaat. Zeker niet als aan die kwalitatieve benaming over het algemeen een negatieve duiding kleeft.

    • Mr. A.R.I. Aris