NO-polder tegen plaats op lijst

NOORDOOSTPOLDER, 7 OKT. Commissaris van de koningin J. Lammers van Flevoland en burgemeester M. Knip van Noordoostpolder zijn er niet over te spreken dat staatssecretaris Nuis de hele Noordoostpolder op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco wil laten plaatsen.

De bestuurders lieten gisteren weten bang te zijn, dat plaatsing op de lijst leidt tot allerlei beperkingen. Ze willen overleg met de bewindsman.

Het uitgangspunt daarbij moet zijn dat de Noordoostpolder zich onbelemmerd moet kunnen blijven ontwikkelen, zo stellen Lammers en Knip. Zij zijn er bovendien ontstemd over dat ze in de krant moesten lezen dat de Noordoostpolder mogelijk op de erfgoedlijst komt. Daarop zijn die objecten of gebieden geplaatst die volgens de Unesco wereldwijd bescherming behoeven. De Noordoostpolder zou daarvoor in aanmerking komen als uniek voorbeeld van een twintigste-eeuwse droogmakerij. (ANP)