LIGURISCHE PASTA

Nog eenmaal pesto voordat de temperaturen buiten zodanig zakken dat het eten van koude basilicumsaus over warme pasta de tong niet meer past. In de Italiaanse regio Ligurië kookt men voor pasta al pesto niet alleen een aardappeltje mee met de deegwaren maar soms ook nog wat sperzieboontjes. Dat alles wordt in het bord bekroond met een lepeltje van die helgroene saus op basis van fijngemalen vers basilicumblad, zeezout, knoflook, pijnboompitten, parmigiano reggiano en olijfolie.

Voor 2 personen als voorgerecht:

125 gram sperzieboontjes

175 gram aardappelen (vastkokers)

100 gram penne (of andere korte pasta)

zout

1 eetlepel (liefst zelfgemaakte) pesto

2 eetlepels geraspte parmigiano reggiano.

Haal de sperzieboontjes af en snijd ze in stukken van circa 4 centimeter. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 3 centimeter. Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Voeg de penne toe en kook ze bijtgaar volgens de aangegeven kooktijd op de verpakking. Voeg de laatste 10 minuten van de kooktijd sperzieboontjes en aardappeltjes toe. Mocht de aangegeven kooktijd van de pasta minder dan 10 minuten zijn (wat het geval is met pasta waar weinig of geen harde tarwe in is verwerkt), begin dan eerst met de groenten die - mits klein gesneden zoals aangegeven - 10 minuten kooktijd vergen. Giet pasta en groenten af door een bolzeef en bewaar het kookvocht. Verdeel alles snel over twee voorverwarmde diepe borden, voeg aan elk bord twee eetlepels van het hete kookvocht toe, een halve eetlepel pesto en een eetlepel geraspte parmigiano reggiano. Direct serveren. Een vleesje of een visje van de grill is wat je in Italië hierna geserveerd krijgt. Nooit alles bij elkaar - smaken worden gescheiden. Het is de tafelwijsheid van de Oosterling, vertaald naar mes en vork.

    • Florine Boucher