Kasparov en Anand houden het snel voor gezien

ROTTERDAM, 7 OKT. Toen Kasparov en Anand donderdag zonder enige strijd in iets meer dan een half uur remise hadden gespeeld, lag het voor de hand om te denken dat ze op die weg voort zouden gaan. De strijd was beslist, waarom zouden ze zich nog inspannen?

Nee, zei Kasparov afgelopen donderdag gedecideerd. Als hij wit had, zou hij proberen er een echte partij van te maken. Hij hield zich gisteren niet aan zijn woord. De zestiende partij duurde iets langer dan de vorige, maar van een echt gevecht was weer geen sprake. Remise na twintig zetten en 75 minuten spelen. De stand is nu 9,5-6,5 voor Kasparov.

In de volgende partij, die maandag gespeeld wordt, kan hij met een remise zijn titel van wereldkampioen veilig stellen. De match is dan nog niet afgelopen. Om wereldkampioen te blijven heeft Kasparov genoeg aan tien punten, maar om de match te winnen, en de eerste prijs van een miljoen dollar, heeft hij nog een half punt meer nodig. Dat moet dan dinsdag komen.

Anand deed op de persconferentie zijn best om de indruk te wekken dat de match nog in volle gang is. Hij oefende harde zelfkritiek uit, zei dat hij de fouten die hij in deze match door onervarenheid gemaakt had over twee jaar niet meer zou maken, en sprak de hoop uit dat hij deze keer Kasparov nog één keer te lijf zou kunnen gaan. Hij voelde zich vechtlustig. Kasparov had immers vijftien keer remise aangeboden, hij niet één keer. Na zijn nederlaag in de veertiende partij had hij twee remises nodig gehad om zich klaar te maken voor een laatste hard gevecht. Wie het gelooft mag zijn vinger opsteken.

Anand geloofde zijn krijgshaftige taal zelf waarschijnlijk ook niet, want hij liet zich ontvallen dat er nog twee partijen te gaan zijn. Dat is alleen maar waar als hij zelf geen partij meer wint.

Het Amerikaanse publiek toonde zich teleurgesteld over Anands onwil in de afgelopen twee partijen om tot het eind te vechten, en het had gelijk. Toen Kasparov in 1985 met 5-1 achter stond tegen Karpov, gaf hij toen de moed op? Nee, in schijnbaar hopeloze positie vocht hij tientallen partijen aan de rand van de afgrond met de moed der wanhoop verder, en tenslotte bereikte hij dat de match wegens uitputting van spelers, toeschouwers en organisatoren na 48 partijen bij een stand van 5-3 voor Karpov gestaakt werd. Een half jaar later werd hij wereldkampioen. Daaruit zouden de jongelui een lesje kunnen leren.

De roep om Gata Kamsky werd gehoord. De beste Amerikaanse schaker. Alle topschakers uit New York en wijde omgeving kwamen kijken bij dit wereldkampioenschap, alleen Kamsky niet. Hij heeft wel wat anders te doen, schaakopeningen bestuderen thuis in Brooklyn. Hij is niet populair en werd nauwelijks gemist, maar nu deze match op zijn eind loopt, beseffen de Amerikanen opeens weer dat ze nog een schaker hebben die meeloopt in een ander wereldkampioenschap, dat van de FIDE, en dat Kamsky, als hij van Karpov zou winnen, misschien volgend jaar de grote verzoeningsmatch tegen Kasparov zou mogen spelen. Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. Op Kasparov-Anand is men uitgekeken.

Wit Kasparov-zwart Anand, zestiende partij.

1. e2-e4 c7-c5 2. Pg1-f3 d7-d6 3. d2-d4 c5xd4 4. Pf3xd4 Pg8-f6 5. Pb1-c3 a7-a6 6. Lf1-e2 e7-e6 7. 0-0 Lf8-e7 8. a2-a4 Pb8-c6 9. Lc1-e3 0-0 10. f2-f4 Dd8-c7 11. Kg1-h1 Tf8-e8 12. Le2-d3 Pc6-b4 13. a4-a5 Lc8-d7 14. Pd4-f3 Ta8-c8 15. Le3-b6 Dc7-b8 Op zichzelf heel aardig deze zetten. Het is precies zoals in de zevende partij, alleen met verwisselde kleuren. Toen had Anand wit.

Het zou pikant zijn dat ze nu elkaars wapens overnemen, maar alleen als ze serieuze bedoelingen zouden hebben, en die hebben ze niet. 16. Lb6-d4 Anand deed 16. e5. Het werd snel remise. 16...Ld7-c6 17. Dd1-d2 Pb4xd3 18. c2xd3 Pf6-d7 19. Ld4-g1 Db8-c7 20. Pf3-d4

Het is duidelijk dat de strijd nog moet beginnen en dat het een heel interessante strijd zou kunnen worden, maar ze wilden geen strijd. Remise. Zie diagram

    • Hans Ree