Juppé spreekt gerucht over aftreden weer tegen

PARIJS, 7 OKT. De premier van Frankrijk, Alain Juppé, heeft gisteren voor de derde keer in enkele weken ontkend dat zijn aftreden aanstaande is. Onzekerheid over zowel zijn positie als zijn economisch beleid beïnvloedde echter de stemming op de beurs van Parijs en zette de Franse franc onder druk.

De geruchten over het vertrek van Juppé, die premier is sinds Jacques Chirac in mei werd gekozen tot president, circuleerden gisteren hardnekkig in financiële kringen in Londen en Parijs. De franc daalde ten opzichte van de Duitse mark tot een dieptepunt van 3,52 om zich later weer iets te herstellen. Hetzelfde gebeurde met de Parijse beurs, die een verlies van 2,5 procent later weer goedmaakte.

De jongste vertrouwenscrisis rond Juppé ontstond nadat bekend was geworden dat een gerechtelijk vooronderzoek tegen hem is ingesteld. Aanleiding daarvoor is de bemoeienis van Juppé voor 1993, toen hij wethouder van financiën van de stad Parijs was, bij de toewijzing van appartementen aan zichzelf, zijn zoon, dochter, ex-echtgenote en halfbroer. Bij zijn zoon verlaagde hij bovendien de huurprijs. Op het door het openbaar ministerie onderzochte delict van 'ongeoorloofde inmenging' staat vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 500.000 franc (162.000 gulden). Gezien de politieke lading van de zaak wordt verwacht dat het parket van Parijs snel beslist over strafvervolging of seponering.

Juppé zei gisteren tijdens een bezoek aan Bordeaux, waar hij burgemeester is, nog steeds de volle steun van president Chirac te genieten. Wel zag hij zich genoodzaakt aan te kondigen dat hij en een aantal van zijn familieleden al waren verhuisd of binnenkort de voordelige gemeente-appartementen die zij bewonen, zullen verlaten.

Partijgenoten van Juppé schoten hem gisteren unaniem te hulp. Secretaris-generaal Mancel van de Rassemblement pour la République (RPR) zei dat de crisis rond Juppé een gevolg was van “smerige politieke manipulaties”. RPR-fractievoorzitter Péricard gaf de socialisten die in de Assemblée Nationale een kleine minderheidspositie innemen, daarvan de schuld.

    • Marc Chavannes