Hoofd van Noorse koning te groot voor nieuwe munt

OSLO, 7 OKT. Het hoofd van koning Harald de Vijfde is simpelweg te groot, luidt het verweer van de Noorse Koninklijke Munt na klachten van de bevolking over de omvang van het nieuwe geldstuk van tien kroon. De nieuwe munt lijkt sterk op het oude stuk van één kroon.

Nadat Haralds vader, koning Olaf, in 1991 overleed, begon de Munt oude munten met het portret van Olaf te vervangen door nieuwe met de beeltenis van zijn opvolger. Maar het nieuwe muntstuk van tien kroon, dat vorige maand werd geïntroduceerd, veroorzaakt hoofdpijn bij de Noren. “Het is vreselijk. Het is onmogelijk het verschil te zien met het muntstuk van één kroon”, aldus Lihn Bache-Andreassen tegen de Noorse krant Dagbladet. Iedereen die door de krant benaderd werd, was het met haar eens.

Maar volgens Uno Ruud Olsen van de Munt was er geen andere keus. De nieuwe munt moest groter worden omdat het hoofd van Harald groter is, zei Olsen tegen Dagbladet. “We hadden het kunnen compenseren door bij voorbeeld de omvang van het portret te verkleinen, maar dat zou geen goede oplossing zijn geweest”, aldus Olsen.

De koning zelf heeft geen commentaar geleverd.