Heropening bar maakt Arnhem boos

ARNHEM, 7 OKT. “Een verzwakking van het beleid van de burgemeester”, zo reageert de Arnhemse loco-burgemeester J. van Doorne op een uitspraak van de rechter. Zeer tot ongenoegen van de gemeente ging donderdagavond een horeca-onderneming open die eerder op last van de loco-burgemeester was gesloten.

De loco-burgemeester ging over tot sluiting van de horeca-onderneming in het Spijkerkwartier nadat zij door de politie was geïnformeerd over wat er in de Asyabar omging. De Asyabar was onder de aandacht van de politie gekomen tijdens een onderzoek naar de zogeheten '4-M groep'. De politie rekent de vier broers M. tot de leiding van een Turks-Koerdische groepering die op grote schaal in heroïne zou handelen. De Asyabar staat op naam van enkele leden van de familie M.

Vorige week vrijdag moest de Asyabar op last van de gemeente sluiten. Volgens het zogeheten AHOJ-beleid kan een gemeente tot sluiting van een coffeeshop overgaan wanneer de verkoop van (soft)drugs wordt geafficheerd, wanneer harddrugs worden aangeboden, wanneer de onderneming voor overlast zorgt en wanneer softdrugs aan jeugdigen worden verkocht.

De eigenares van de bar spande echter een kort geding aan tegen de sluiting. Zij betoogde dat er geen handel in harddrugs plaatsvond in de bar. De rechter vond de argumenten van de gemeente onvoldoende en stelde de vrouw in het gelijk. Het besluit tot sluiting werd geschorst.

“Dit is niet meer uit te leggen aan de bewoners van het Spijkerkwartier”, zegt Van Doorne. “We zullen in het vervolg verslagen van de bewoners over de overlast die zij ondervinden door de handel en het gebruik van harddrugs aan de rechter overleggen. De bewoners van het Spijkerkwartier hebben ook recht op rechtsbescherming”. Van Doorne noemt het rechterlijke besluit “compleet absurd”. Het Arnhemse college wil zo snel mogelijk nieuwe stappen ondernemen om de bar te laten sluiten.