Goud voor China bij WK turnen in Japan

SABAE, 7 OKT. De mannenploeg van China heeft gisteren in het Japanse Sabae de wereldtitel turnen voor landenploegen geprolongeerd. De Chinezen vergaarden een totaal van 566,619 punten. Het zilver ging met 563,558 punten naar gastheer Japan. Roemenië veroverde het brons en behaalde 561,947 punten.

Na het afwerken van de verplichte oefenstof had China nog 0,012 punten achterstand op Japan en Roemenië. Op het eerste toestel, het paard, maakte de titelverdediger de achterstand al goed. “We waren ervan overtuigd dat we Japan konden passeren', vertelde teammanager Zhang Jiang. “Bij de Aziatische Spelen wonnen we met een verschil van vijf punten.” Het is de derde maal dat China de landenwedstrijd won. Eerder zegevierde het in 1983 in Boedapest en vorig jaar in Dortmund.

China dankte de gouden medaille vooral aan de prima uitvoering van de vrije keuzestof door Li Xiaoshuang. Hij voert de individuele rangschikking met 114,786 punten aan voor de Japanner Tanaka en Tsjerbo uit Wit-Rusland. Wereldkampioen Ivankov, die bij de verplichte oefenstof een hoge klassering verspeelde door een val van het rek, steeg door zijn prestatie bij de vrije keuzestof van de 61ste naar de 33ste plaats. Japan, vorig jaar zesde, veroverde de eerste zilveren medaille sinds 1981.

Rusland herstelde zich knap van de slechte prestatie bij de verplichte oefenstof. De Russen, vorig jaar tweede, namen na het voorgeschreven programma slechts de elfde plaats in. Met een puntentotaal van 284,434 bij de keuzestof steeg het land naar de vierde plaats. Het was de eerste keer sinds 1954 dat de voormalige Sovjet-Unie of Rusland niet op het podium stond. (ANP)