Forse geldboete voor Ferencvaros na racisme

LONDEN, 7 OKT. Ferencvaros heeft van de Europese voetbalbond UEFA een boete van ruim 100.000 gulden gekregen wegens racistisch gedrag en vandalisme van de supporters tijdens het duel tegen Grasshoppers. De disciplinaire commissie maakte dat besluit gisteren in Londen bekend.

Deze week schreef Ajax-voorzitter Van Praag de UEFA een brief waarin hij zijn ongenoegen uitte over de oerwoudgeluiden die de Hongaarse supporters twee weken geleden maakten tijdens het duel met Ajax in de Champions League. De Duitse waarnemer bij die wedstrijd beweerde echter niets te hebben gehoord dat duidde op racistisch gedrag.

De UEFA heeft het protest van het Zwitserse nationale elftal tegen de Franse kernproeven in de Stille Oceaan gisteren mild bestraft. De disciplinaire commissie gaf de Zwitserse voetbalbond slechts een berisping. Vorige maand toonden de Zwitsers in Göteborg voor de interland tegen Zweden een spandoek waarop zij de Franse president Chirac opriepen de proeven te staken. Na het duel reageerde de UEFA feller. Volgens de bond konden de Zwitsers een boete verwachten. Maar de disciplinaire commissie stelde gisteren dat het niet de bedoeling is de vrijheid van meningsuiting van spelers aan banden te leggen. Zij is wel van mening dat het podium, voor het oog van miljoenen televisiekijkers, verkeerd was gekozen. Verder zei de commissie dat zij in de toekomst protesten van politieke, religieuze of racistische aard wel streng zal bestraffen. (Reuter)