Dertien gewonden bij aanslag Parijs

PARIJS, 7 OKT. In Parijs is gistermiddag opnieuw een bom ontploft. Dankzij de waarschuwing van een postbode kon de politie de buurt tijdig afzetten. De schade bleef daardoor beperkt tot dertien lichtgewonden. De explosie viel samen met de begrafenis, even buiten Lyon, van Khaled Kelkal, de door de politie gedode hoofdverdachte van een serie bomaanslagen die sinds juli in Frankrijk heeft plaatsgehad. De samenloop van omstandigheden was zo treffend dat de bom van gisteren (weer een gasfles voor de camping gevuld met spijkers en explosieven) een vorm van vergelding lijkt. De bom ontplofte op de Avenue d'Italie, in het dertiende arrondissement van Parijs, waar de Franse minister van justitie, Toubon, burgemeester is. De bom was geplaatst in een prullenbak bij het metrostation Maison Blanche. Kelkal was vorige week door gendarmes doodgeschoten in het dorp La Maison Blanche, in de regio Lyon. De begrafenis van de 24-jarige Fransman van Algerijnse afkomst verliep gisteren rustig.

Over de afloop van de jacht op Kelkal is inmiddels het nodige te doen in Frankrijk. Velen vragen zich af of het nodig was hem te doden. Hierdoor is de meeste waardevolle getuigenis in het onderzoek is weggevallen. Bovendien wekte de minister van binnenlandse zaken, Debré, weerstand met zijn opmerkingen, kort na Kelkals dood, dat het hier ging om de man die waarschijnlijk bij alle metro-aanslagen van deze zomer en herfst was betrokken. In kringen van de Franse justitie werd al gezegd dat Kelkals vingerafdrukken alleen op een niet-ontplofte bom onder de hoge snelheidstrein (TGV) Parijs-Lyon stonden.

Ooggetuigen wezen een man aan die gistermiddag de bom zou hebben geplaatst. Hij zou zijn aangehouden. Over zijn achtergrond en motieven is niets bekendgemaakt. Sinds 25 juli zijn in Parijs en Lyon zes aanslagen gepleegd. Opvallend is dat dat de rector van de Moskee van Parijs, Dalail Boubakeur, die de aanslagen heeft veroordeeld, nabij het station woont waar de bomaanslag van gisteren plaatshad. Bij de aanslagen kwamen in totaal zeven mensen om het leven en raakten meer dan honderddertig mensen gewond.