Communisten aangehouden

JAKARTA, 7 OKT. De Indonesische autoriteiten hebben deze week in centraal Java vijf mensen gearresteerd die worden verdacht van sympathie voor de verboden communistische partij (PKI). Dit heeft de militaire commandant van het gebied, generaal M. Yusuf, gisteren bekendgemaakt tegenover het officiële persbureau Antara.

De arrestaties hadden donderdag plaats in Purwokerto, 275 kilometer ten zuidoosten van Jakarta. De identiteit van de gearresteerden is niet onthuld, maar wel dat het gaat om PKI-mensen die al eerder wegens betrokkenheid bij het werk van de communistische partij zijn aangehouden. Ze zouden daarvoor tussen de tien en twintig jaar hebben vastgezeten. Volgens generaal Yusuf bedreven de vijf de afgelopen tijd onder het mom van activiteiten voor een islamitische staat communistische propaganda. “Dit incident bewijst dat er nog steeds aanhangers zijn van deze (in 1966) verboden organisatie”, aldus Yusuf.

De aanhoudingen volgen op de waarschuwingen van de Indonesische legertop, begin deze week, dat het communisme nog lang niet is verslagen. Chef-staf generaal Feisal Tanjung sprak van een “communistisch gevaar” waartegen 'het volk' zich diende te wapenen.

Ook van het moslim-fundamentalisme dat zo nu en dan de kop opsteekt moet de regering niets hebben. Indonesië is het grootste islamitische land ter wereld: 85 procent van de 190 miljoen inwoners is moslim. (Reuter)