Clinton wil 'leiderschap van VS in wereld'

WASHINGTON, 7 OKT. De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft gisteren een pleidooi gehouden voor Amerikaans leiderschap in de wereld.

Hij veroordeelde de “isolationistische tegenstroom” in de Verenigde Staten. Voorts maakte hij een versoepeling bekend van de beperkingen op reizen naar Cuba.

“Links en rechts doen stemmen een beroep op ons om terug te deinzen voor de huidige uitdagingen in plaats van ze tegemoet te treden”, aldus Clinton. “We moeten doorgaan de verantwoordelijkheid te dragen voor het leiderschap van de wereld.” In zijn rede ging Clinton in op zijn buitenlandse politiek, een gebied waarop hij de afgelopen maanden een aantal belangrijke resultaten heeft geboekt.

De leider van de Republikeinse meerderheid in de senaat, Robert Dole, antwoordde de president op een persconferentie dat “isolationisme verkeerd is”. Maar hij onderstreepte dat “een misplaatst interventionisme het Amerikaanse isolationisme versterkt”. Dole, die een goede kans heeft de Republikeinse kandidaat te worden voor de presidentsverkiezingen van 1996, doelde onder meer op het voornemen van Clinton 25.000 Amerikaanse grondtroepen in Bosnië te stationeren als er een vredesakkoord wordt ondertekend. Dole sprak zich expliciet uit tegen dat plan, en pleitte in plaats daarvan nog eens tegen het inzetten van Amerikaanse grondtroepen en voor eenzijdige opheffing van het wapenembargo.

Clinton zei dat de Verenigde Staten hun culturele contacten met Cuba zullen uitbreiden om het land aan te moedigen tot meer democratische hervormingen. Hij maakte bekend dat de reisbeperkingen naar Cuba voor academici, geestelijken, Cubaanse Amerikanen en studenten zijn opgeheven. Amerikaanse media mogen een kantoor in Cuba openen. Maar het 33 jaar oude handelsembargo tegen het communistsiche regime van Fidel Castro blijft van kracht en zal zelfs nog worden verscherpt. Clinton zei dat deze maatregel “de vreedzame overgang van Cuba naar een vrije en open maatschappij” beoogt te bevorderen.

Een deel van het Amerikaanse bedrijfsleven vindt dat het huidige handelsembargo hun economische kansen ontneemt, die nu toevallen aan Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen. Een groep van vijftig Amerikaanse zakenlieden - onder wie vertegenwoordigers van de Hyatt-hotelketen, autofabrikant General Motors en de Sears-warenhuisketen - bracht gisteren een bezoek aan Cuba voor wat wordt genoemd een privébezoek. De delegatie is de grootste sinds de VS in 1961 de diplomatieke relatie met Cuba verbraken.

Een hoge Cubaanse functionaris heeft Clintons initiatief gisteren van de hand gewezen. Het is “op zijn best tegenstrijdig en duister en op zijn gslechtst een grap”, aldus Ricardo Alarcon, voorzitter van de nationale assemblee en lid van het politbureau van de Cubaanse communistische partij. (Reuter)