Brandstichters concentratiekamp veroordeeld

BONN, 7 OKT. Twee Oostduitsers in Potsdam zijn veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van respectievelijk tweeëneenhalf en drie jaar wegens brandstichting in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. De twee mannen staken in september 1992 samen met een groep andere jonge rechts-radicalen het museum van het kamp, dat in een joodse barak was gehuisvest, in brand. De jeugdrechter sprak hen in oktober 1993 wegens gebrek aan bewijs vrij, nadat zij hun aanvankelijke bekentenissen hadden ingetrokken. Het Duitse hooggerechtshof wees de zaak echter terug naar een strafkamer van de rechtbank in Potsdam omdat de politie in de voorbereiding van het proces een reeks fouten had gemaakt. Het nieuwe vonnis is gebaseerd op de oorspronkelijke bekentenissen van het duo. De brandstichters kregen een lichtere straf dan aanvankelijk werd geëist omdat zij hun banden met het rechts-radicale milieu inmiddels hebben verbroken.