Boycot

Aan de vooravond van het wereldkampioenschap in China heeft bridgend Nederland eindelijk weer eens affaire. Zij het in zakformaat, want het betreft een eenmansboycot door topspeler Jan Jansma van 'Bridge', het maandblad van de Nederlandse Bridge Bond. Eigenlijk is dit iets waar iedereen op zat te wachten, met name de marketeers van de bridgebond. Want hoe verkoop je het product bridge nu het beste? Hebben bridgers niet te vaak en te gauw het stigma van saaie vijftigplussers of nette jongelui die niet met meisjes durven uitgaan? Om de verveling te doorbreken komt een valsspelschandaal - we hebben er daar te weinig van helaas - of een ander akkefietje als geroepen. Met zijn boycot hoeft Jansma zich overigens niet uniek te wanen. Een paar jaar geleden besloot de bridgemedewerker van de Volkskrant, Toine van Hoof, tot hetzelfde omdat hij naar zijn mening onheus in Bridge zou zijn bejegend. Maar nu Jansma. In het oktobernummer van Bridge liet hij zich uitgebreid interviewen door Joost Prinsen. Laatstgenoemde heeft zich in de bridgewereld op dat gebied enige faam verworven. Hij beheerst de kunst zijn slachtoffers te verleiden tot controversiële uitspraken met soms wisselend waarheidsgehalte. De redactie van Bridge vindt dat prachtig natuurlijk. Als Jansma praat over 'een slagje erbij zwendelen', lees je op de cover meteen: 'met een beetje zwendelen valt een hoop punten te verdienen'. Daarmee is volgens Jansma een grens overschreden en derhalve is hij nu boos: 'Die koppensnellers halen alles uit hun verband.' Jansma is bang dat diegenen die hem niet zo goed kennen, nu mogen concluderen dat hij het gebruik van geheime voet-, hand- of rooksignalen propageert. Terwijl hij alleen maar bedoeld had te zeggen dat je als leider in een contract mindere tegenstanders makkelijk op een dwaalspoor kan zetten via het bijspelen van ongebruikelijk hoge kaarten. Een vrij banale, niet ongebruikelijke, maar zeker legale, methode om je tegenstanders zand in de ogen te strooien. Die techniek beschrijft Jansma een beetje bravourachtig als 'zwendelen'.

Jansma heeft besloten voorlopig niet in te gaan op de uitnodiging om deel te nemen aan de biedquiz van het bondsblad. Pech voor panelleider Max Rebattu die iedere maand moeite genoeg heeft om tegenstanders te vinden voor de schier onverslaanbare biedkampioenen Anton Maas en Erik Kirchhoff. Ondertussen moet Jansma, die uitkomt voor het Amsterdamse Hok 1, ook nog bridgen. Het eerste centrale weekend in de meesterklasse zit er net op. Het veld ligt nog dicht bijeen. Twee spellen van uiteraard Jansma waarop van hem eenzelfde soort beslissing wordt gevergd:

Zuid gever Noord

NZ kw. Schoppen H9

Harten V75

Ruiten AH104

Klaver 10954

West Oost

Schoppen VB52 Schoppen A10843

Harten 1086 Harten 2

Ruiten V82 Ruiten B75

Klaver HB8 Klaver AV62

Zuid

Schoppen 76

Harten AHB943

Ruiten 963

Klaver 73

Dit spel komt uit de wedstrijd tussen Hok 1 en Modalfa, een team vol wereldkampioenen. In de open kamer gaan Van der Neut-Paulissen voor Hok 1 twee down ongedoubleerd in 4Harten, nadat zuid met een zwakke twee in harten had geopend. Plus honderd voor Modalfa. Gesloten bereiken Borm-Maas als NZ voor Modalfa het zelfde contract. Het bieden, waarmee tot op dat moment alleen NZ zich hadden bemoeid, lijkt dan uit te sterven. Tot echter de oostspeler, Jan Jansma, in plaats van pas voor het eerst een echt bod doet: 4Schoppen. Dit wordt uiteraard gedoubleerd. Met SchoppenH op zijn plaats heeft Jansma geen moeite om tot tien slagen te geraken: 590 en 10 imps winst. Een uitstekende actie van Jansma, die ook op dit spel zo'n soort beslissing moest nemen:

Oost gever Noord

Allen kw. Schoppen -

Harten HV53

Ruiten 7653

Klaver 76542

West Oost

Schoppen AV732 Schoppen B10865

Harten A84 Harten 97

Ruiten H4 Ruiten 108

Klaver V93 Klaver HB108

Zuid

Schoppen H94

Harten B1062

Ruiten AVB92

Klaver A

Nadat Jansma, dit keer als west, in schoppen had gevolgd en zijn partner hem een keer had gesteund, bereikte NZ desalniettemin 4Harten. Dit werd naar west uitgepast. Jansma besloot tot doublet, waarna iedereen er het zwijgen toe deed. Dit contract kon evenwel met geen tien paarden down. Erger nog, het is 4Schoppen voor OW en dat werd in de andere kamer door Van Oppen-Rebattu van de Continental Club keurig uitgeboden. Deze dubbele mancheswing kostte Hok 1 16 imps.

    • Jan van Cleeff