Beurs in de ban van tweede tranche KPN

ROTTERDAM, 7 OKT. Afgezien van de introductie van de Midkap-index voor de middenmotors onder de beursfondsen, viel er deze week weinig te vieren op de Amsterdamse effectenbeurs. In afwachting van de introductie van de tweede tranche KPN-aandelen verloor de AEX-index deze week ruim vier punten op 462,21 punten.

Na de stroom van enthousiaste rapporten over het aandeel KPN, waarvan de staat de komende weken meer dan twintig procent naar de beurs brengt is het stil geworden rond de introductie. Analisten van de negen banken die de herplaatsing begeleiden houden hun visie angstvallig voor zich.

K. Haasnoot, analist van effectenbank Stroeve, die geen deel uitmaakt van het bankensyndicaat dat KPN naar de beurs begeleidt, is “positief gestemd” over KPN. “De toenemende concurrentie zorgt voor donkere wolken boven de telecomsector, de marges zullen verder onder druk komen.” “Daar staat echter tegenover dat de volumes in de branche nog steeds toenemen”, zegt Haasnoot. Hij trekt een parallel met de luchtvaart. “Ook daar zie je toenemende concurrentie in een groeiende markt.”

Sommige experts zien de weinig succesvolle beursgang van het Spaanse Telefónica eerder deze week als een teken aan de wand voor de internationale aandelenplaatsingen die in de telecomsector op stapel zijn, die van KPN niet uitgesloten. De Nederlandse overheid wil met de introductie van de tweede tranche ongeveer vijf miljard gulden uit de markt halen. Later dit jaar plaatst de Indonesische overheid aandelen in het staatsbedrijf PT Telkom ter waarde van ruim drie miljard gulden.

In 1996 volgen de introducties van het Italiaanse Stet (meer dan tien miljard) en Deutsche Telekom (boven de 16 miljard). Israël, Tsjechië Hongarije, Frankrijk, Zweden, Australië, Turkije, Ierland, Peru, Sri Lanka en Venuzuela overwegen voor de komende 18 maanden eveneens de privatisering van hun telecombedrijven. “Het enorme aanbod maakt beleggers zeer prijsbewust”, zegt een analist van een grote Britse bank.

De mineurstemming onder de cyclische fondsen sprong deze week in het oog. “Bij de grote Fund Managers in de Verenigde Staten is cyclisch uit”, zegt Haasnoot. “De Angelsaksische landen verkopen veel cyclische aandelen”, signaleert ook analist E. Bosmans van MeesPierson. “In Europa staat daar weinig vraag tegenover. De top van de cyclische fondsen is voorbij. Dat geldt in het bijzonder voor de vroegcyclische fondsen in de staal en de basischemie.” Vooral het aandeel Hoogovens verloor deze week terrein. Bosmans ziet daarvoor een belangrijke verklaring in de druk op de staalprijzen. “Je moet je realiseren dat een daling van tien procent in de staalprijzen de winst per aandeel van Hoogovens met acht gulden omlaag brengt”, zegt Bosmans.

Hagemeijer, het zwaarstwegende fonds in de nieuwe Midkapindex, won deze week vier gulden op 77,40. Bosmans wijst op geruchten dat Hagemeijer mogelijk volgend jaar in de AEX-index zal worden opgenomen. “Dat gaat gepaard met veel belangstelling”, zegt hij. Het aandeel komt daarmee onder de aandacht van een bredere groep beleggers.”

Haasnoot kan zijn enthousiasme voor het aandeel Hagemeijer bijna niet onder woorden brengen. “Je voelt je als aandeelhouder bij dat bedrijf gewoon heel erg op je gemak”, zegt hij uiteindelijk. “De winst per aandeel heeft echt absolute prioriteit, dat is een prettig gevoel.”

“Hagemijer heeft Borsumij goedkoop gekocht”, meent Haasnoot. “Dat moet ook wel want anders zou Hagemijer de overname hebben afgeblazen. Ze hebben de laatste jaren aantrekkelijke overnames voorbij laten gaan, omdat de winst per aandeel absoluut niet mag worden aangetast. Als de mamagementfilosofie van Hagemeijer op dat bedrijf wordt losgelaten heeft Borsumij nog een enorme potentie”, zegt de analist van Stroeve.

    • Michiel van Nieuwstadt