Belgische justitie wil Navo-topman Claes vervolgen

BRUSSEL, 7 OKT. De Belgische justitie wil de secretaris-generaal van de NAVO, Willy Claes, in staat van beschuldiging stellen wegens betrokkenheid bij twee smeergeldaffaires. Het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, heeft hiertoe een verzoek gericht aan het Belgische parlement. Hiermee dreigt de positie van Claes als NAVO-topman onhoudbaar te worden.

Dat blijkt uit een verslag van het hof aan het parlement, dat gisteren kon worden ingezien door een speciale Kamercommissie en dat uitlekte naar de Belgische media. De aanklacht luidt corruptie, valsheid in geschrifte en fraude.

“Ik heb vertrouwen in justitie en zal, zoals de Belgische grondwet voorschrijft, ter beschikking staan van de parlementscommissie”, zei Claes gisteravond in het Amerikaanse Williamsburg, waar hij een halfjaarlijkse bijeenkomst van de NAVO-ministers van defensie voorzat. Claes, die formeel nog niet op de hoogte was van het verzoek van het Hof van Cassatie, zei dat hij “volkomen onschuldig” is. Gevraagd of hij, schuldig of niet, de NAVO nog kan leiden, antwoordde Claes met een bondig 'ja'.

Claes kwam begin dit jaar in opspraak in verband met de zogeheten Agusta-affaire over mogelijke betaling van smeergeld aan de Socialistische Partij bij de aankoop in 1988 van helikopters van het Italiaanse bedrijf Agusta. Claes, lid van die partij, gaf als minister van economische zaken zijn fiat aan de aankoop van de 46 helikopters en de bijbehorende compensaties. Begin dit jaar bleek dat Agusta voor de order mogelijk smeergeld betaalde aan de Socialistische Partij. Ook de Franse vliegtuigbouwer Dassault, die in 1989 een contract binnenhaalde voor modernisering van F-16 straaljagers, zou steekpenningen hebben betaald aan de Vlaamse socialisten.

Claes werd eerder dit jaar gehoord door het hof en ontkende toen betrokkenheid bij de affaires. Kennelijk gelooft het hof deze verklaringen niet.

Het Hof van Cassatie vraagt de Kamer ook de vroegere defensieminister Guy Coëme in beschuldiging te stellen, in verband met zijn rol in de Dassault-affaire. Coëme werd begin vorig jaar al naar Cassatie verwezen wegens zijn rol in de Agusta-zaak. De eveneens ondervraagde voorzitter van de Vlaamse socialisten, Louis Tobback, werd in juni door Cassatie vrijgepleit.

De elf leden van de bijzondere Kamercommissie kunnen vanaf maandag het volledige dossier over Claes en Coëme inzien. Dinsdag komt de commissie opnieuw bijeen en zal dan mogelijk de NAVO-topman zelf horen. De Kamercommissie moet advies uitbrengen aan de voltallige Kamer, die uiteindelijk beslist of Claes in beschuldiging wordt gesteld. Als het parlement daartoe overgaat, wordt de positie van de secretaris-generaal onhoudbaar. Het onderzoek dat dan volgt, kan jaren duren.