Turkse premier Çiller vormt nieuw kabinet

ANKARA, 6 OKT. Het tweede kabinet-Çiller is rond. De demissionaire Turkse premier slaagde er gisteren na ruim twee weken in om een minderheidsregering te vormen.

Çillers conservatieve Partij van het Juiste Pad (PJP) gaat alleen verder, maar wordt vanuit het parlement gesteund door de ultra-rechtse Partij van Nationale Actie (PNA) van Alparslan Türkes en de Democratisch Linkse Partij (DLP) van Bülent Ecevit. Verder kan Çiller rekenen op de steun van enkele afgevaardigden van kleine conservatieve partijen en onafhankelijke parlementariërs. Daarmee lijkt ze verzekerd van ten minste 215 stemmen in het parlement. Het Turkse parlement telt 450 zetels, maar er zijn momenteel 22 zetels vacant.

Zowel Türkes als Ecevit heeft strikte voorwaarden verbonden aan steun aan de nieuwe minderheidsregering. Zo moet de premier zo snel mogelijk tot een vergelijk komen met de stakende arbeiders, moet de kieswet worden aangepast en moeten er wetten worden uitgevaardigd waardoor ook de Turken in het buitenland aan algemene verkiezingen kunnen deelnemen. Türkes eist dat bovendien de banden met de Turks sprekende republieken in Centraal-Azië verder worden aangehaald. Tevens zou onderhands zijn geregeld dat een belangrijk deel van het kader van bijvoorbeeld het ministerie van justitie uit PNA-sympathisanten bestaat.

President Süleyman Demirel gaf gisteravond zijn goedkeuring aan de lijst met 29 ministers die de nieuwe regering-Çiller vormen. Zij zullen vandaag al aan de slag gaan. Tien bewindslieden staan politiek dicht bij Demirel, zes anderen hebben ultra-nationalistische opvattingen die overeenkomen met die van Türkes.

Çillers bijna vier jaar oude coalitie met de Republikeinse Volkspartij strandde twee weken geleden toen de sociaal-democraten hun vertrouwen in Çiller opzegden en uit de regering stapten. De demissionaire premier probeerde vervolgens een nieuwe coalitieregering met de eveneens conservatieve Moederlandpartij van Mesut Yilmaz te vormen, maar de besprekingen daarover liepen stuk op een machtsstrijd tussen de twee partijleiders. Yilmaz heeft op zijn beurt de afgelopen dagen nog naarstig geprobeerd om een regering van brede samenstelling zonder Çiller te vormen, maar hij kreeg daarvoor onvoldoende steun.