Sony staakt export tv's vanuit Japan

TOKIO, 6 OKT. Sony zet uiterlijk maart 1996 een punt achter de export van televisietoestellen vanuit Japan. Geplaagd door de dure yen en de scherpe concurrentie mikt de Japanse elektronicareus voortaan op de produktie in het buitenland, zo heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

In 1985 exporteerde Sony nog 1,5 miljoen tv's uit Japan, momenteel vinden er niet meer dan 400.000 hun weg naar Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Prijsbewust als zoveel andere Japanse bedrijven besloot Sony overzee te gaan. Op elf plaatsen in het buitenland maakt het intussen jaarlijks tien miljoen tv's.

Een ander voordeel van produceren in den vreemde is volgens Sony dat het beter kan inspelen op de verschillende smaken van de buitenlandse klanten. De exportstop betreft vooral kleine toestellen. In kleinere hoeveelheden zullen nog wel tv's met een grote beeldbuis worden geëxporteerd.

Afgezien van de dure yen, waarmee Japanse bedrijven uit de markt worden geprijsd, is ook de concurrentie uit lage-lonenlanden zoals China fnuikend. Sony zal in zijn Japanse fabrieken kleine toestellen en breedbeeld-tv's voor de binnenlandse markt blijven produceren. Er zullen geen ontslagen vallen.

Sony is veel later dan de concurrentie begonnen met het overhevelen van zijn produktie naar het buitenland. Vorig jaar werd 40 procent overzee vervaardigd, dit jaar is dat 50 procent. Van de totale Japanse produktie van consumentenelektronica gebeurt 70 tot 80 procent in het buitenland.

De samenwerkende elektronicafabrikanten maakten eerder deze week bekend dat de export van Japanse kleuren-tv's in augustus vergeleken met een jaar eerder met 18,3 procent is afgenomen tot 235.000 stuks, terwijl de import met 53,4 procent was gestegen tot 616.000 toestellen.