Reaal wil verzekeraar Hooge Huys overnemen

ROTTERDAM, 6 OKT. De Reaal Groep, de bank-verzekeraar waarvan de vakcentrale FNV meerderheidsaandeelhouder is, wil Hooge Huys Verzekeringen overnemen van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (BNG). BNG en Reaal maakten gisteren bekend dat zij verwachten nog dit jaar tot een definitieve overeenkomst te komen.

De omzet van de Reaal Groep groeit door deze overname met 800 miljoen gulden tot circa 2,2 miljard. Het aantal arbeidsplaatsen stijgt met 520 tot bijna 1700. De Reaalgroep schaart zich met de overname onder de tien grootste Nederlandse verzekeringsconcerns.

De partijen wensen geen mededelingen te doen over de hoogte van de overnamesom. Reaal streeft naar uitbreiding door gerichte overnames en samenwerkingsverbanden. Naast Reaal Verzekering, voortgekomen uit De Centrale en Concordia, bestaat de groep onder meer uit de Hollandse Koopmansbank en de Algemene Spaarbank voor Nederland. Ook Proteq Verzekering uit Alkmaar maakt deel uit van de groep.

Eerder dit jaar lijfde de onderneming het in Zoetermeer gevestigde Helvetia Nederland (omzet circa 100 miljoen gulden) in. Met deze aankoop versterkte Reaal zijn positie op de markt van onafhankelijke tussenpersonen. Helvetia zal worden samengevoegd met Hooge Huys. Vorig jaar verwierf Reaal vijf procent van de aandelen van de Natinale Investeringsbank in Den Haag.

Volgens J. Verheij, vice-voorzitter van de raad van bestuur van Reaal, was de overname van Helvetia Nederland niet genoeg om “een volwassen en sterk intermediair-bedrijf” op te zetten. Vandaar dat de groep naar verdere versterking zocht. “In dat verband past deze overname goed”, aldus Verheij. Reaal verwacht dat de omzet via onafhankelijke tussenpersonen zal stijgen tot ongeveer een miljard gulden. Verheij ziet na deze overname weinig noodzaak het intermediair-bedrijf verder uit te bouwen, maar sluit verdere groei via overnames niet uit.