Parlement Macedonië akkoord met nieuwe vlag

SKOPJE, 6 OKT. Het parlement van Macedonië heeft gisteren ingestemd met een wijziging van de controversiële vlag. Daarmee heeft het de weg vrijgemaakt voor de uitvoering van het vorige maand gesloten akkoord met Griekenland, dat een eind moet maken aan vier jaar van conflicten tussen beide landen.

Met 110 stemmen voor, één tegen en vier onthoudingen stemde het parlement in met de nieuwe vlag, die een gestyleerde gouden zon op een rode achtergrond toont. Daarmee is de oude vlag, die de Ster van Vergina op een rode achtergrond toonde, verleden tijd. Griekenland heeft steeds heftig geprotesteerd tegen deze vlag, omdat het de Ster van Vergina beschouwt als een belangrijk Grieks symbool. De Ster van Vergina tooide het graf van de Macedonische koning Philippos, de vader van Alexander de Grote.

De enige tegenstem werd gisteren in Skopje uitgebracht door een afgevaardigde van een van de partijen van de Albanese minderheid in Macedonië, die aanvoerde dat de vlag wordt gewijzigd onder een “dictaat van een buitenlandse mogendheid”. Griekenland en Macedonië ondertekenden vorige maand een akkoord dat een eind moet maken aan hun conflict; in dat akkoord beloofde Macedonië zijn vlag te wijzigen.

Macedonische en Griekse delegaties hebben gisteren een nieuwe gespreksronde over de normalisering van de betrekkingen en de uitvoering van het akkoord afgerond. Volgende week dinsdag volgt de laatste gespreksronde.

Het parlement nam gisteren in Skopje ook een verklaring aan waarin het onderstreepte dat Macedonië “de democratische weg” zal blijven bewandelen. In de verklaring werd de aanslag waarbij dinsdag president Gligorov zwaar gewond werd, scherp veroordeeld. Gligorov werd geprezen als “de meest markante persoonlijkheid van Macedonië, die heeft gevochten voor de vrede en de vreedzame regeling van de conflicten op de Balkan”. (Reuter, AP, AFP)