Oppositie Spanje loopt weg uit de Cortes als protest tegen González

MADRID, 6 OKT. De Spaanse regering heeft tijdens een tumultueuze zitting in de Cortes, het parlement, geprobeerd rekenschap af te leggen over de afpersingspogingen met een groot aantal documenten die zijn geroofd bij de Spaanse geheime dienst CESID. Minister van binnenlandse zaken en justitie Belloch moest zijn toelichting geven voor een halflege parlementszaal, nadat vrijwel de gehele oppositie demonstratief de vergadering had verlaten toen hij het woord nam.

De parlementariërs protesteren zo tegen de weigering van de Spaanse premier González om zelf nadere informatie te verstrekken over de chantagekwestie. Eerder deze week bevestigde de premier dat een groot aantal documenten met staatsgeheimen bij de geheime dienst zijn ontvreemd. Volgens González zijn de documenten in handen van de inmiddels gedetineerde ex-geheim agent kolonel Perote en de van omvangrijke fraude verdachte ex-bankier Mario Conde, die op borgtocht vrij is.

González heeft inmiddels erkend dat hij eind juni bezoek heeft gehad van de advocaat die zowel optreedt voor de vroegere topspion als voor de voormalige bankier. In het twintig minuten durend gesprek met de advocaat zou de premier zijn “ingelicht” over de verdwenen papieren. De premier ontkende dat hij toen zou zijn gechanteerd.

Al langer deden geruchten de ronde dat zakenlieden met uitgebreide banden binnen de Spaanse politieke elite - zoals Conde en de Catalaanse zakenman Javier de la Rosa - aan strafrechtelijke vervolging proberen te ontkomen met behulp van belastende dossiers. Het zou daarbij gaan om de in totaal 1.245 geheime stukken die Perote, de vroegere tweede man van de CESID, bij zijn vertrek uit de dienst in 1991 heeft meegenomen.

Het verdwijnen van de documenten zou pas begin dit jaar zijn gemeld door de CESID-chef, generaal Manglano. Hoewel González deze week erkende dat de inmiddels afgetreden Manglano “enkele foutjes” had gemaakt, prees hij diens “buitengewone diensten voor de staatsveiligheid”. Oppositieleider Aznar wil dat Manglano zich voor de rechter verantwoordt mdat hij de verdwijning heeft verzwegen.