Olsen genoemd als nieuwe coach; Feyenoorders ontwaken na vertrek trainer

ROTTERDAM, 6 OKT. Feyenoords spreekstalmeester had het voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen FC Groningen over een nieuwe start. Wat gebeurd is, is gebeurd en laat ons allen toch vooral vooruit kijken, zo hield de stadionspeaker de ruim 25.000 aanwezigen gisteravond voor. De supporters wensten zich echter niet zonder slag of stoot neer te leggen bij het ontslag van Willem van Hanegem. Spreekkoren bleven uit, maar met tal van spandoeken bedankten zij de coach die maandag zijn congé kreeg en via de achterdeur De Kuip verliet.

Willem bedankt! Wakker worden, droom-team!, luidde de tekst op een van de spandoeken die over de balustraden hingen. De slogan verwoordde op subtiele wijze de sluimerende gevoelens die bij een groot deel van de aanhang overheersen sinds het ontslag van de markante oefenmeester: de teleurstellende competitiestart van de Rotterdamse voetbalclub is niet alleen toe te schrijven aan Van Hanegem. Ook de duurbetaalde spelers van Feyenoord hebben schuld aan het haperende spel.

Maar toeval of niet, dezelfde tekst was in de tweede helft plotseling verdwenen. Feyenoord leidde op dat moment met 2-0 en het spel van de Rotterdammers leek bij vlagen zowaar weer even op dat van de zogenaamde titelpretendent die bij de start van dit seizoen opzien baarde. De bekerwinnaar speelde onbevangen en liet af en toe fraaie combinaties zien. Na rust domineerde Feyenoord tegen de bezoekers uit Groningen en won het uiteindelijk verdiend met 4-1. De lucht was geklaard, waarna opportunisme bij een deel van het publiek het won van realisme.

Feyenoord en zijn luidruchtige achterban verzetten gisteravond voor even de gedachten. Sommige spelers oogden zichtbaar opgelucht en leken hun spelvreugde ineens hervonden te hebben. Vooral Orlando Trustfull maakte een gretige indruk. De eenmalig international deed zo nu en dan weer denken aan de sierlijke balartiest die in de eerste weken van de competitie schitterde maar tweeënhalve week geleden na zijn veelbesproken aanvaring met Van Hanegem het spoor enigszins bijster raakte.

Ronald Koeman erkende na afloop dat de psychologische verlossing sommigen wellicht had geïnspireerd tot beter spel, maar waakte voor een euforische stemming. “Door het ontslag van Van Hanegem werd er onbewust misschien beter gespeeld. Maar het is nu natuurlijk niet meteen hosanna. Er moet nog een hoop gebeuren”, sprak de routinier. Koeman, die gisteren voor het eerst de aanvoerdersband droeg, weet als geen ander dat een nieuwe coach allesbehalve een garantie is voor goede resultaten op korte termijn, de ruim uitgevallen overwinning op Groningen ten spijt. “Ook de spelers dragen verantwoording.”

Wie de technische leiding in handen krijgt in Rotterdam-Zuid, bleef ook gisteren onduidelijk. Jorien van den Herik hield zich opnieuw op de vlakte en volhardde in een hardnekkig stilzwijgen waar het de kandidaten voor de vacature betrof. Geen woorden maar daden, is zijn strategie dezer dagen als antwoord op de talrijke speculaties. Het enige wat de Feyenoord-voorzitter kwijt wilde was dat het aantal gegadigden inmiddels geslonken is, hoewel gisteren in de wandelgangen plotseling ook de naam opdook van Morten Olsen, de voormalige Deense international en oud-trainer van FC Köln.

Komend weekeinde hoopt Van den Herik de gesprekken met de kandidaten afgerond te hebben. De voorzitter benadrukte dat het de bedoeling is dat Feyenoords eerstvolgende wedstrijd, volgende week zondag uit in Tilburg tegen Willem II, onder leiding komt te staan van de nieuwe coach. Langer talmen leidt tot onrust bij zowel de achterban als de spelersgroep, weet Van den Herik.

Voor Geert Meijer, gisteren voor het eerst en het laatst hoofdverantwoordelijke, rest waarschijnlijk niet meer dan het assistent-coachschap zoals hij dat de afgelopen drie jaar onder Van Hanegem ook al vervulde. Maar zelfs dat is niet zeker. “Dat hangt af van de nieuwe coach. Die moet maar zeggen wat er gaat gebeuren. Ik heb er geen moeite mee om een stapje terug te doen”, aldus Meijer met een stem vol berusting. Op de vraag of hij overwogen had zich solidair te verklaren met Van Hanegem en op te stappen, reageerde hij met een geprikkeld “nee”.

Hans Westerhof hoorde het een en ander gelaten aan. De trainer-coach van Groningen weet inmiddels hoe betrekkelijk het vak van oefenmeester in het betaalde voetbal is. Ruim twee jaar geleden werd de Achterhoeker na één seizoen bij PSV op staande voet ontslagen. Zijn opvolger Aad de Mos wachtte vorig jaar eenzelfde lot. Kampioen is PSV sinds Westerhof niet meer geworden.

    • Mark Hoogstad