Kohl wacht op wispelturige Chirac, Major haalt rustig adem; Frans-Duitse as onder druk

Sinds het aantreden van de nieuwe Franse president, Jacques Chirac, lijkt de verhouding tussen Frankrijk en Duitsland te zijn verslechterd en de spanningen in de Europese Unie groter geworden. Chirac stapte tijdelijk uit het Verdrag van Schengen voor opheffing van de grenscontroles, een van de stokpaardjes van bondskanselier Kohl en stelde de Europese solidariteit ernstig op de proef door zonder overleg en ondanks felle protesten, kernproeven te houden op het Polynesische eiland Mururoa. Duitsland heeft zich vooralsnog stil gehouden. Afwachten en de nieuwe Franse regering de kans geven om te ontdekken dat in de buitenlandse politiek successen alleen kunnnen worden behaald in Europees verband, luidt het devies in Bonn.

Duitsland heeft wel duidelijk gemaakt dat de munteenheid, die Frankrijk graag wil, alleen doorgaat als Frankrijk ook akkoord gaat met hechtere politieke samenwerking. Duitsland liet vorige week doorschemeren dat de EMU er niet gratis en voor niets zal komen. De Duitse minister van financiën, Theo Waigel, zei dat streng zal worden vastgehouden aan de criteria voor de EMU met betrekking tot de staatsschuld, het begrotingstekort en de inflatie. Als Frankrijk eigengereid gedrag blijft vertonen, zullen de criteria voor de EMU daar niet soepeler van worden, zo luidde de verkapte boodschap uit Bonn aan Frankrijk.

Staat de Frans-Duitse as onder druk? In Brussel wordt dat ontkend. Tijdelijke spanningen zijn er altijd, het gaat om de lange termijn, zeggen diplomaten. Hoe dan ook, Groot-Brittannië voelt zich voorlopig even de grote winnaar in Europa. Een jaar geleden waren de Britten in de EU nog het zwarte schaap, nu lijkt Europa langzaam hun kant op te drijven.